A havazás enyhül, jeges utakra kell odafigyelni

Vágólapra másolva!
Hétfő reggel már sehol sem havazik, a nap folyamán már csak futó hózáporok lesznek. Amire viszont oda kell figyelni: több megyében latyakos, hókásás, havas a fő- és mellékutak burkolata, az esti fagy miatt jegesek is. Az erős szél által felkavart hó miatt több helyen közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság.  
Vágólapra másolva!

Az Útinform hétfő kora reggeli összesítése alapján szinte mindenütt csapadékmentes az idő. A Dunántúlon Győr, Vas, Zala, Veszprém megye egyes területein, Somogy megye déli részén, illetve Baranyában, Tolna megyében Szekszárd térségében, illetve Bács-Kiskun és Csongrád megye határ menti területein latyakos, hókás, havas a fő- és mellékutak burkolata az intenzív havazás és hófúvások nyomán, egyes területeken az alacsony forgalmú mellékutak csak egy nyomon vagy nehezebben járhatóak.

Vizes, hókásás utak

Somogy megye északi részén, továbbá Kecskemét térségében és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata, míg északkeleten száraz. A gyorsforgalmi úthálózaton, az M7-es és M70-es Zala megyei szakaszán egyelőre hókásás a burkolat. Az M1-es autópálya végig sónedves, illetve felszáradóban van, az M43-as autópálya ugyancsak sónedves, míg az M3-as vonalán végig száraz útburkolaton autózhatnak a hétfő kora reggel úton lévők.

Elzárt település vagy a hófúvás miatt lezárt útszakasz nincs az országban, de több, főként alsóbbrendű úton lassabb, nehezebb haladásra számíthatnak az autósok.

Kisebb a látótávolság

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, -10 és -2 fok közötti értékeket mértek, a leghidegebbet Veszprém térségéből. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont a szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság Sopron, Sárvár és Pápa térségében. Az ország nagy részén erős déli szél fúj, mindössze a középső és északi területeken gyengébb a légmozgás. Viharos erejű széllökések lehetnek Sopron, Keszthely, Pécs és keleten Karcag térségében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján hétfőn már csak futó hózáporok fordulhatnak elő. Az eleinte többfelé erős, főleg a Dunántúl középső részein és a Tiszántúlon viharos lökésekkel kísért északi szél délutánra mérséklődik, egyre kevesebb helyen okozhat már újabb hófúvást. A legmagasabb hőmérséklet -1 fok körül valószínű, késő estére -4 és –10 fok közé hűl le a levegő.