Várólistákat farag a kormány: 36 hónapból 6 lesz

Kurucz Éva; Zombor Gábor Budapest, 2014. december 29.
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Kurucz Éva kormányszóvivő az egészségügyi várólisták csökkentéséről tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2014. december 29-én.
MTI Fotó: Illyés Ti
Budapest, 2014. december 29. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Kurucz Éva kormányszóvivő az egészségügyi várólisták csökkentéséről tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2014. december 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hatmilliárd forintot fordít a kormány a legsürgetőbb nagy műtétekre, így csökkentve a várólisták hosszát. Azt ígérik, jövő év végére már érezhető lesz a javulás. A cél, hogy csak fél évet kelljen várni egy csípőprotézis műtétre, amire jelenleg majdnem másfél év az átlagos várakozás.
Vágólapra másolva!

Akár a hatodára is csökkenhet egyes nagy műtétek várakozási ideje a kormány várólista-csökkentési programja révén. A módszer egyszerű: jövőre plusz 6 milliárd forintot adnak műtétekre a kórházaknak, így akár több ezer sürgős műtétet elvégezhetnek soron kívül.

Csípőprotézis fél éven belül

Az irányadó európai számokhoz közelítve jelentősen csökkeneté a kormány a ma még hosszú várólistákat - jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő. A várólista-csökkentési programnak nevezett intézkedés lényege, hogy az állam többletforrást - jövőre hatmilliárd forintot - juttat a kórházaknak, amelyek így soron kívül végezhetnek el nagy műtéteket, rövidítve a beavatkozásra várók sorát.

Kurucz Éva kormányszóvivő szerint már eddig is csökkent a várólisták hossza Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kurucz Éva szerint így a kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél - például csípő- és térdprotézis- vagy nagyobb gerincműtéteknél - pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő. A kormányszóvivő emlékeztetett: 2013 végén már 800 millió forint többletkeretet biztosított a kormány a régóta várakozó csípő- és térdprotézis műtétekre, amivel már eddig is csökkent a várólisták hossza.

Most még 2-3 évet kell várni

Csípőprotézis műtétre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint még így is 492 nap, vagyis majdnem másfél év az országos átlag. Igaz, sok is a beteg: több mint 8 ezren várnak ilyen műtétre. A várakozási idő Észak-Magyarországon a legtöbb, 618 nap. Az Egri Markhot Ferenc kórházban van, akit 31 hónapra, 2017 júliusára jegyeztek elő műtétre.

Nem jobb a helyzet a gerincstabilizáló műtétek esetében sem. Itt a várakozási idő országos átlaga 712 nap. A kormányszóvivői tájékoztatón ugyancsak említett térdprotézis műtét várakozási ideje még több: országos átlagban 766 nap - ilyen beavatkozásra majdnem tízezren várnak. A térdprotézisre várók közül a legrosszabb helyzetben az Észak-Magyarországon élők vannak: itt az átlagos várakozási idő 3 év.

Már jövőre érezni fogjuk

A várólista-csökkentési intézkedés hatása már 2015 második felében érzékelhető lehet - mondta Zombor Gábor a kormányszóvivői tájékoztatón. Az egészségügyért felelős államtitkár arról is beszámolt, hogy a kormány 10 milliárd forinttal megemelte a gyógyító-megelőző kassza keretét, ugyanekkora összeg jut a jövőre a háziorvosi ellátórendszer fejlesztésére, és az OEP kap pluszpénzt gyógyszerekre, műszerekre.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár sok milliárd forint pluszpénzről beszélt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezen felül 10,5 milliárd forinthoz jutnak a kórházak: ebből 8,3 milliárdot adósságcsökkentésre fordíthatnak. Jut 534 millió a dolgozók elmaradt jubileumi jutalmára, 320 millió az iskola-egészségügyi illetve a körzeti fogorvosi praxisokra, néhány tízmillió a Semmelweis Egyetemnek és az Onkológiai Intézetnek. A Bethesda Kórház 40 milliót kap egy fogyatékkal élő gyerekeket ellátó fogászati centrumra.

Elhangzott: 2015-ben további 60 milliárd forinttal csökkentik majd a kórházak adósságállományát. A várólisták hosszát a szakemberhiánnyal összefüggésbe hozó felvetésre Zombor Gábor a tájékoztatón érdemben nem válaszolt. Vagyis nem derült ki, hogy csak pluszpénzzel csökkenthetők-e jelentősen a várólisták, vagy például gondot okoz a szakorvosok elvándorlása is.

MSZP: hol van erre a fedezet?

Nincs fedezet a kormány egészségügyi ígéreteire - reagált a bejelentésre az MSZP. Tukacs István képviselő szerint a várólisták csökkentésének mostani ígérete ezért újabb kormányzati hazugság. Az ellenzéki politikus felidézte: néhány napja a költségvetés vitája során a Fidesz-KDNP ellenezte, hogy több pénz jusson a gyógyításra, inkább stadionokra szavazták meg a milliárdokat.