Egymilliárdból épít élményparkot a kormány Ózdon

Vágólapra másolva!
Nemzeti Filmtörténeti Élménypark épül Ózdon, erre 927 millió forintot különített el a kormány.
Vágólapra másolva!

Csaknem egymilliárd forintot fordít a kormány arra, hogy Ózdon, az ipari park területén Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot hozzanak létre. A hétfői Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból - amely kiemelt projektként nevesíti a beruházást - kiderül, hogy az elkülönített 927 millió forintból felújítják az ipari műemléknek minősülő Fúvógépház 2800 négyzetméteres épületét.

Itt kap helyet az élménypark, ahol „a magyar és a kelet-európai filmtörténet bemutatására nyílik lehetőség egy egyedülálló, a legkorszerűbb technikai megoldásokat alkalmazó interaktív kiállítás keretében.” A terv szerint az élménypark „alkalmas lesz egyéni látogatók, és csoportok szórakoztatására és ismereteik bővítésére”. A projekt a visegrádi országok nyelvein és angolul érhető majd el.

Az már az Ózd - Digitális Város című koncepcióból derül ki, mi is lenne valójában az élménypark. Olyan hely, ahol "életre kelnek a magyar filmművészeti alkotások, a legendás filmszereplők és helyszínek", olyan élménypark, amely a látogatót bevezeti "a hazai filmkészítés kulisszatitkaiba." Lesznek plakátok, díszletek, jelmezgyűjtemény, kipróbálhatóak a régi vetítőgépek, kamerák és műtermi berendezések is.