Ilyen volt Orbán Viktor éve a Facebookon

Orbán Viktor, szelfi
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor messze a legnépszerűbb magyar politikus a Facebookon. Bár a kormányfő bevallottan nem barátja a digitális technikának, a közösségi oldalon 2010 óta fent van, azóta pedig szinte naponta megoszt valamit a mindennapjairól, de leginkább a munkájáról. Idén már 330 ezren követték, ennek megfelelően a posztok is megsokasodtak. 
Vágólapra másolva!

A posztokat természetesen nem Orbán Viktor írja, külön stáb foglalkozik azzal, hogy a kormányfő több mint 330 ezer követője naprakész legyen. Az oldal gazdája Kaminski Fanny, a miniszterelnök kommunikációs csapatának munkatársa, de néha szövegírók is besegítenek neki, hogy minden tökéletes legyen.

Orbán Viktor eskütételekor még egy szelfire is jutott idő a lányaival Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ilyen háttér mellett nincs mit csodálkozni azon, hogy egy-egy miniszterelnöki posztot több ezren lájkolnak alkalmanként, legyen az egy vidéki látogatás, egy gyárátadó, vagy éppen Orbán Viktor legidősebb lányának, Ráhelnek az esküvője. A legtöbb lájkot begyűjtő posztra idén azonban egészen karácsonyig kellett várni.

Január: személyes üzenet

Az új évet rögtön egy személyes üzenettel kezdte a kormányfő, aki dolgozószobájából üzent a Facebook-felhasználóknak. Egy MacBook mögött arra kérte őket, hogy csatlakozzanak minél többen az akkor 200 ezer rajongót számláló oldalához, hogy „lenyomják Kósa Lajost, és többen legyenek, mint Debrecen teljes lakossága”. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált, hiszen azóta 130 ezerrel nőtt követőinek száma.

Február: köszönet az Origónak

Februárban már nem volt sok idő az országgyűlési választásokig, így a kormányfő Facebook-oldalán a városlátogatások és az átadó ünnepségek kerültek túlsúlyba, de természetesen helyet kapott az országértékelésről készített videó is. A legérdekesebb pillanat – nekünk legalábbis biztosan – az volt, amikor Orbán Viktor megköszönte az Origónak, hogy helyette elkészítette a 2013-as évét összefoglaló Facebook-videóját. Ez a megosztás 4500 lájkot kapott.

Március: átadók hava

A tavasz első hónapja brüsszeli és dublini látogatással kezdődött, de Orbán Viktor azt sem felejtette el megemlíteni, hogy Michelin-csillagot kapott a budapesti Borkonyha. A legtöbb lájkot azonban nem ez, hanem a budapesti Kossuth tér ünnepélyes átadása, valamint a Hősök terén tartott választási nagygyűlés kapta. Előbbi 12 164, utóbbi pedig majdnem 13 ezer embert késztetett arra, hogy rányomjon a „tetszik” gombra.

Április: a választás mindent vitt

Mivel április 6-án tartották az országgyűlési választásokat, természetesen ebben az időszakban a miniszterelnöki Facebook-oldal is forgalmasabb volt, mint általában. A legtöbb lájkot – majdnem 15 ezret – a Fidesz kampányvideója kapta, de majdnem ennyien éltették a Magyar Nemzetben megjelent kormányfői interjút. Érdekesség, hogy a Debrecenben tartott választási nagygyűlés több hozzászólónak tetszett, mint Orbán Viktor személyes köszönetnyilvánítása a választási győzelemért.

Május: miniszterelnöki eskütétel

Orbán Viktor május 10-én tette le a miniszterelnöki esküt az Országgyűlésben, az erről készült fotók és videók pedig a legnépszerűbb posztjai közé tartoznak azóta is. Az album 19 ezer lájkot kapott, ebben persze nagy szerepe lehetett annak is, hogy a kormányfő még egy közös szelfit is készített lányaival az ünnep alkalmából.

Június: kormányalakítás

Június elején megalakult a kormány, az erről – mint korábban az eskütételről készült videót – Orbán a „Soli Deo Gloria. Egyedül Istené a dicsőség” mondattal vezette fel. Lájkok szempontjából nem ez volt a legnépszerűbb hónap, hiszen az új kormány „mindössze” 4600 embert érdekelt, kétszázzal kevesebbet, mint a tisztavatás a budai Várban.

Július: elkezdődött a munka

A nyár természetesen a vakációk időszaka, ezért azon sincs mit csodálkozni, hogy a miniszterelnök is kevesebbet posztolt a megszokottnál. Orbán Viktor járt a gödöllői Magosz-küldöttgyűlésen, és Tusnádfürdőn is, az ott készült videója 3200 lájkot ért.

Augusztus: stadionavató

Mi mással kezdődhetett volna az augusztus, mint egy nagyszabású stadionavatóval. Az egyik legtöbbet lájkolt album lett az idén az Új Albert Stadion átadása, ez „A magyarok sosem adják fel” címmel került fel a Facebookra. Egy kicsit lemaradt mögötte az augusztus huszadikán tartott páneurópai piknik, amelyet hatezren kedveltek, ennél is többen örültek azonban annak, hogy Orbán Viktor személyesen gratulált a magyar úszócsapat fantasztikus teljesítményéhez.

Szeptember: kórház, templom, iskola

NATO-csúccsal és az ehhez kapcsolódó 5100 lájkkal kezdődött a szeptember, majd a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepségével folytatódott. Természetesen az átadó sem maradhatott ki, ezúttal a bajai Szent Rókus Kórház új épülettömbjét adta át a kormányfő. A szeptember azonban nem volt egy népszerű hónap, már ami a Facebook-követőket illeti, vagy az is lehet, hogy mindenki az iskolakezdéssel volt elfoglalva.

Október: látogatás Jenci néninél

Meglepetéssel indult az október, felkerült egy videó, amelyen Orbán Viktor a Fidesz legidősebb aktivistájához, Jenci nénihez látogatott el, a megható pillanatokat több mint ötezren kedvelték, azonban még ennél is többen nyomták meg a tetszik gombot a miniszterelnök kolozsvári látogatásáról készült album alatt, egészen pontosan 7577-en. Október az önkormányzati választás hónapja is volt, emiatt a kampányvideók is megszaporodtak az oldalon, a hónap utolsó napján pedig itt is bejelentette a kormányfő, hogy mégsem lesz internetadó.

November: találkozás Goodfrienddel

Novemberben már javában zajlott a kitiltási botrány, ezért talán nem csoda, hogy előkelő helyen szerepel a Facebook-oldalon Orbán Viktor beszéde az Amerikai Kereskedelmi Kamara 25. születésnapján. A parlamentben tartott ünnepségen a miniszterelnök kezet fogott André Goodfriend ideiglenes ügyvivővel is, bár ez a közösségi oldalon nincs megörökítve, a győri Audi Aréna avatása annál inkább.

December: karácsonyfa mögött

Az abszolút rekordot a miniszterelnök karácsonyi üzenete tartja. A feldíszített fenyőfa mögül kandikáló Orbán Viktor több mint 42 ezer lájkot kapott, jó kívánságait pedig több ezren köszönték meg személyesen a fotó alatt.