Vágólapra másolva!
Budapesten 85 százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága, a városközponthoz közelebbi szállások gyakorlatilag megteltek. A város szélén lévő szállókon még közel 300 szabad hely van. Nagyon hideg van, hívja a Máltaiakat, ha szabadon éjszakázó embert lát!
Vágólapra másolva!

Nyolcvanöt százalékos volt a hajléktalanszállók kihasználtsága Budapesten az elmúlt éjszaka - közölte a Menhely Alapítvány. Gurály Zoltán, az alapítvány módszertani munkatársa szerint a tizenkilenc fővárosi szállóban 1961 férőhely van, és körülbelül háromszáz maradt üresen. Ezek többsége az öt legnagyobb szálláson van, mert a város szélén lévő, sok embert befogadó intézmények kevésbé népszerűek. A kisebb, "családiasabb", a városközponthoz közelebb lévő, főleg civil fenntartású szállókban 99,6 százalékos volt a kihasználtság, ezek gyakorlatilag megteltek.

Ezekre a hajléktalan-szálláshelyekre bárki bemehet az utcáról, az utcai szolgálatok, krízisautók is bevihetnek vagy a diszpécser is irányíthat embereket ilyen szállásokra. A diszpécserhez harminchat hívás futott be hétfőn, és huszonegy embert vittek be a krízisautók.

Hajléktalan alszik a IX. kerületi Hőgyes Endre utcában novemberben Forrás: MTI/Simó Endre

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kedden közleményt adott ki arról, hogy milyen nagy veszélyben vannak azok a hajléktalanok, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. Arra kérték az embereket, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse diszpécserszolgálatukat, a nap minden órájában hívható 338-4186-os számon, és rövid időn belül krízisautót küldenek a helyszínre. Vidéken a mentőket vagy a helyi ellátó szervezeteket érdemes ilyen esetben hívni. Azt írták, mindenkit el tudnak helyezni, aki elfogadja az ellátást.