Valakinek negyedmilliót ért Orbán Viktor csokipapírja

Varju László DK-s képviselő adta át a parlamentben a dohányipari szakszervezetek csokijait. A csokikon családi fotók láthatóak, a hátoldalon pedig egy üzenet: "Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat.
Orbán Viktor és Semjén Zsolt
Vágólapra másolva!
Ön mennyit adna egy használt csokoládépapírért? Semennyit? És ha azt mondjuk, hogy személyesen Orbán Viktor ette meg a benne található édességet, a bevétellel pedig nehéz sorban élő családokat támogathat? Nos, van valaki, akinek ez megért 251 234 forintot, ennyiért ütötték le ugyanis a Vaterán azt a csomagolást, amelyet Ikotity István LMP-s képviselő csempészett ki a Parlamentből.
Vágólapra másolva!

A különleges ereklyét még december közepén hirdette meg az aukciós portálon az ellenzéki politikus, a kikiáltási ár akkor tízezer forint volt. Arra azonban Ikotity István sem számított, hogy a hatalmas érdeklődés miatt rövid időn belül kétszázezer forint felett jár majd az ár, végül pedig 251 234 forintért ütik le.

Orbán Viktor csokipapírja a Vaterán Forrás: vatera.hu

Kisgyerek a csomagoláson

A papírnak már az előélete sem mindennapi, hiszen a csokoládét a dohányipari szakszervezetek juttatták be tiltakozásul a Parlament üléstermébe, a csomagolásra pedig azoknak a gyerekeknek a fényképét tették, akiknek a szülei elveszíthetik a munkájukat az új dohányipari törvények miatt. A csokin a fényképek mellett egy írás is szerepelt.

„Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts, kérlek tejesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!” – állt a csokikon.

Orbán Viktor megette a csokit, de előbb Semjén Zsoltot is megkínálta Forrás: alfahir.hu

Orbán foggal tépte szét

Később az egész internetet bejárták a képek, ahogy a kormányfő foggal széttépte a csomagolást, és megette a mogyorós édességet, amellyel a mellette ülő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest is megkínálta. Ezzel ráadásul házirendet is sértett, hiszen a Parlament üléstermében nem szabad enni, de Kövér László házelnöktől végül nem kapott büntetést.

Ikotity István később megtalálta a papírt az asztalon, és még videót is készített arról, ahogy kicsempészte az Országgyűlésből. Másnap tette fel a Vaterára, ahol az aukció nem várt fordulatot vett.

A képviselő később elmondta az Origónak, hogy ő sem számított ekkora sikerre. Bár először azt tervezte, a bevételből csokoládét vesz majd, hogy minden napra jusson belőle Orbán Viktor asztalára, amikor azonban látta, milyen sok pénz folyhat be belőle, elhatározta, hogy inkább jótékonysági célra ajánlja fel az összeget.

Családok kapják a pénzt

„A teljes összeget a dohányipari szakszervezet részére ajánlom fel, amely elkülönített számlán kezeli majd, és amikor megszűnnek a jelenlegi értékesítési hálózatok, és létrejön a központi dohányelosztó, az érdekképviselet a károsult, munkájukat vesztett munkavállalók támogatására fordítja majd a pénzt” – mondta az Origónak Ikotity.

Ebben a Vatera is segítségére volt, a cég ugyanis jelezte, hogy jótékonysági aukció megrendezésére is lehetőség van az oldalon. „Így a befolyt összeg egyenesen a szakszervezet számlájára megy, én nem is fogom látni” – tette hozzá a politikus, aki csak azért aggódik, hogy a nyertes valóban kifizesse a pénzt.

Ikotity István akcióját rengetegen támogatták, de volt, aki nem értett vele egyet Forrás: MTI/Soós Lajos

Ismeretlen vevő

Azt egyelőre Ikotity sem tudja, ki vásárolta meg az ereklyét. Az ismeretlen vevő "dobro01" néven regisztrált az oldalra, amelynek szabályzata szerint a személyes információkat csak az eladó tudhatja meg. A képviselő azonban reméli, hogy a vásárló a nyilvánosság elé áll majd.

Kapott hideget-meleget

Az ellenzéki politikus az oldalon kapott hideget is, meleget is. Volt, aki szerint a pofátlanság netovábbja, hogy ebből is pénzt akarnak csinálni, mások viszont helyeselték a tettet. Olyan is akadt, aki viccnek fogta fel az egészet, és az iránt érdeklődött, vajon „maradt-e értékelhető DNS a meghirdetett terméken, és abból vajon klónozható-e a miniszterelnök".

Ikoty István az Origónak mindenesetre azt mondta, a magánéletben inkább támogatással találkozott, hideget csak ismeretlenektől kapott, és azt is csak az interneten.