Milliárdokat csalt el a rezes maffia

Vágólapra másolva!
Kétéves nyomozás után vádat emeltek a győrszentiváni színesfémmaffia tagjai ellen. A családi bűnszervezet több országban is milliárdos tételekben csalt adót, ügyeiket 60 ezer oldalas iratanyagban foglalták össze.
Vágólapra másolva!

Egy győrszentiváni család 16 tagja ellen emelt vádat a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség, különösen nagy értékű adócsalás miatt.

Strómanok adták a fémet

Vádiratuk szerint a testvérek és unokatestvéreik jól szervezett bűnbandát építettek az uniós tagállamok közötti fémhulladék-kereskedelemre.

A Magyarországon és külföldön vásárolt vas- és rézhulladékot kamionokkal szállították a cseh és szlovák kohókba. Mivel a tagállamok közötti színesfém-kereskedelem áfamentes, ezért a fémet már ismerős helyi strómanok adták el, áfával növelt áron – bruttó bevételüket pedig visszautalták a családi vállalkozás tagjainak. Az áfát természetesen senki nem fizette be.

Nagy lábon éltek

A győrszentiváni família nem is titkolta a jelentős bevételt, több mint 700 millió forint értékben vásároltak luxusautókat, házakat, életvitelük a főügyészség szerint "markánsan eltért" környezetükétől.

A bűnözés nagykönyve

A bűncselekményt közösen göngyölítették fel a magyar, szlovák és cseh hatóságok, mindhárom ország területén nyomozva. Az eljárás során 250 tanút és 16 gyanúsítottat hallgattak ki, és két év alatt összesen 60 ezer oldalnyi nyomozati anyagot állítottak össze

A tizenhat vádlott közül nyolcan jelenleg is előzetes letartóztatásban várják a bírósági tárgyalást.