Novák Előd nem kér bocsánatot, sőt!

vagyonnyilatkozat 2014
Dúró Dóra és Novák Előd
Vágólapra másolva!
Nyilvános bocsánatkérést vár a szilveszter éjjel világra jött baba apja Novák Elődtől. A Jobbik képviselője január elsején közösségi oldalán azt írta, Rácz Péter Rikárdó "mellett szerencsére szaporodik a magyar is néhol". Novák Előd nem kér bocsánatot, szerinte nem cigányozott, sőt inkább ő várja el, hogy az apa megkövesse, mivel szerinte a férfi nem mond igazat.
Vágólapra másolva!

Kérjen bocsánatot a gyermekükre tett megjegyzéséért Novák Előd – ezt kéri az Origóhoz eljuttatott levelében, Rácz Péter, az újévi első baba, Rikárdó édesapja.

"Bántják a babánkat"

"Amióta megjelentek az interneten a gyermekünket támadó írások, köztük egy parlamenti párt alelnökének, a jobbikos Novák Elődnek a bejegyzése, sem én, sem a feleségem nem tudunk aludni. Képtelenek vagyunk feldolgozni, hogy pici babánkat minden ok nélkül bántják (...). Rettenetes volt olvasni nemcsak Novák Előd, hanem mások gyűlölködő megjegyzéseit is az interneten, amelyre nem szolgáltunk rá!" - írta a felháborodott apa.

Rácz Péter Rikárdó 2015. január elsején, egy perccel éjfél után született a makói szülészeten Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Rácz Péter azt is hangsúlyozta, Novák Előd nem ismeri őt és a családját: "adót fizetek, a köz javát szolgálom, munkámmal eddig mindenki elégedett volt" - írta az apa, akit elszomorít, hogy családjuknak ilyen gyűlöletet kell elszenvednie csak azért, mert január elsején elsőként jött a világra.

"Azért szaporodik a magyar is"

A Jobbik képviselője Facebook-oldalán nehezen félreérthető megjegyzéssel kommentálta az újszülött, Rácz Péter Rikárdó világra jöttét: „ A 2015-ben elsőként - 23 éves anya harmadik gyermekeként! - megszületett Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve."

Novák Előd családja körében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A bejegyzést durván rasszista és Novák Elődöt is rasszistának nevező kommentek követték, de megszólalt az ellenzék is: a Demokratikus Koalíció tagjai egy napra Facebook-oldalukon felvették a Rikárdó nevet, az MSZP pedig követelte, hogy Novák Elődöt kijelentése miatt hívják vissza a Népjóléti Bizottság alelnöki posztjáról.

A jobbikos politikus vissza is lépett, de nem ezért. Mint elmondta, az újévi bejegyzéstől és az MSZP kérésétől függetlenül döntött így, hogy "példát, önmegtartóztatást" mutasson a képviselői javadalmazások elképesztő bővítési kísérlete miatt.

Novák Előd maga vár bocsánatkérést

Nem mondtam semmi sértőt, nem látom be, miért kellene bocsánatot kérnem - mondta az Origónak Novák Előd. A Jobbik alelnöke szerint a cigányok kettős (cigány-magyar) identitásúak, maguk hoznak létre kisebbségi önkormányzatokat, ezért sem bántó, hogy bejegyzésében megkülönböztette őket a magyar nemzetiségűektől - de magyar állampolgárságukat ezzel nem vonta kétségbe.

Novák Előd sajnálja, "hogy Rácz Péter Rikárdó édesapját is bevonták a hisztériakeltésbe", ugyanakkor maga vár el bocsánatkérést az apától, mert a férfi szerinte valótlanul állította, hogy gyűlölködő kijelentést tett az újszülöttel kapcsolatban. "Legkisebb gyermeküknek ugyanakkor jó egészséget kívánok!" - tette hozzá a Jobbik alelnöke.