Kémügy: felfüggeszthetik Kovács Béla mentelmi jogát

Kovács Béla meghallgatása a nemzetbiztonsági bizottságban Kovács Béla EP-képviselő Jobbik nemzetbiztonsági bizottság meghallgatás kémkedés Vona Gábor pártelnök Képviselői Irodaház
Kovács Béla távozik a nemzetbiztonsági bizottság üléséről meghallgatása után, 2014. május 19-én
Vágólapra másolva!
Tárgyalhat az Európai Parlament jogi bizottsága Kovács Béla jobbikos képviselő mentelmi jogának a kiadásáról. A politikust kémkedéssel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament jogi bizottságának elnöke a 2015. január 6-án érkezett levelében arról tájékoztatta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján elegendő okot látnak arra, hogy Kovács Béla EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről az illetékes bizottság tárgyaljon.

A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytat nyomozást Kovács Béla ügyében. A legfőbb ügyész 2014. május 12 -én diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, hogy az függesszék fel Kovács Béla mentelmi jogát.

Az ügy minősített voltára tekintettel az eljárás részleteiről semmilyen további tájékoztatást nem áll módunkban adni – olvasható az ügyészség közleményében.

Még júniusban akart lemondani

A kémkedéssel hírbe hozott jobbikos Kovács Béla még 2014. június 2-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy lemond a mentelmi jogáról, de hozzátette, hogy a jogszabályok betartásával a lemondás leghamarabb július közepén történhet meg. Először ugyanis az Európai Parlament jogi bizottságának kell meghallgatnia a képviselőt. Kovács elmondta a sajtótájékoztatón, hogy mindenben próbálja segíteni a bizottság munkáját.

A Kovács Bélát érintő kémvád részleteiről bővebben olvashat ide kattintva.