Elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő

Lasztovicza Jenő
Vágólapra másolva!
Meghalt Lasztovicza Jenő, a Fidesz tapolcai egyéni körzetben nyertes országgyűlési képviselője. A politikus 1961-ben született. Halála miatt új választást kell majd tartani a veszprémi 3-as körzetben. Jelenleg nincs kétharmada a Fidesz–KDNP-nek a parlamentben.
Vágólapra másolva!

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja mély fájdalommal és megrendüléssel tudatja, hogy Lasztovicza Jenő, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője csütörtökön hosszú betegséget követően elhunyt.

Kovács Zoltán és Lasztovicza Jenő (jobb oldalon) egy rendezvényen Forrás: Origo

A Fidesz közleménye szerint Lasztovicza Jenő 1998-ban, 16 évvel ezelőtt mérette meg magát először képviselőjelöltként. Azóta minden választást megnyert – szerették és tisztelték őt. „Politikustársunkban tiszteletreméltó, becsületes, a hazájáért híven dolgozó társunkat veszítettük el. Szeretteinek gyászában a párt és a frakció osztozik. Lasztovicza Jenőt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Országgyűlés saját halottjának tekinti” – olvasható a párt közleményében.

1994-ben lépett be a Fideszbe

Lasztovicza Jenő 1961. december 21-én született Kiskőrösön. 1986-ban a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem növénytermesztő szakán szerzett diplomát. 1994-ben lépett be a Fideszbe, 1998 óta volt a párt országgyűlési képviselője, tagja és alelnöke volt több parlamenti bizottságnak. 2006 és 2014 között betöltötte a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöki tisztségét.

Most nincs kétharmad

Lasztovicza Jenő halálát követően az Országgyűlésben jelenleg 131 kormánypárti képviselő van. A kétharmadhoz 133 képviselőre van szükség. Mint ismert, február 22-én a veszprémi 1-es körzetben tartanak időközi választást, ahol korábban Navracsics Tibor szerzett mandátumot. A Fidesz–KDNP-nek csak abban az esetben lesz újra kétharmados többsége a parlamentben, ha a veszprémi 1-es és 3-as körzetben is megtartják a korábbi mandátumukat.

Tapolcán is újra az urnákhoz kell járulni Forrás: Origo

Viszonylag simán győzött

Lasztovicza Jenő a 2014-es országgyűlési választáson a veszprémi 3-as körzetben a szavazatok 43,14 százalékával diadalmaskodott. A második helyen Horváth József, a baloldali összefogás jelöltje végzett a szavazatok 27,34 százalékával. A harmadik helyen Dobó Zoltán, a Jobbik jelöltje végzett 23,49 százalékkal.

Mit lehet tudni a választókerületről?

A veszprémi 3-as számú körzet Ajka, Tapolca, Sümeg városokból és a Balaton-felvidék településeiből áll. A körzet alapvetően jobboldali irányultságú, a baloldal azért szerepelt viszonylag jól a körzetben, mivel Ajka is ide tartozik. Ajkán még 2010-ben is baloldali polgármestert választottak, aki 2014-ben is ismételni tudott. Jelenleg Tapolcának jobbikos polgármestere van.

Ajkán nagyon erős a baloldal, ami sokat számíthat a körzetben Forrás: Origo

Mikor lehet a voksolás?

A választási eljárási törvény értelmében az időközi voksolást a mandátum megüresedésétől számítva 120 napon belül kell kitűzni. Ez azt jelenti, hogy a választás megtartására május 3-a jöhet szóba, mint a legutolsó határnap. Nem lehet a választást megtartani április 5-én sem, amikor húsvétvasárnap lesz.

A Nézőpont Intézet legújabb felmérése

A potenciális szavazók közül 40 százalék választaná a Fidesz–KDNP-t, 24 százalék a Jobbikot, 12 százalék az MSZP-t, 9 százalék a DK-ra, 8 százalék az LMP-re voksolna, az Együttnek pedig 4 százaléknyi potenciális szavazója van.