Hadházy a bíróságon is kiáll a Kehi-vel szemben

Korrupció Ellenes Szövetség, Hadházy Ákos, Horváth András
Vágólapra másolva!
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jó hírnevét egyedül magától a szervezettől kell félteni, állításait pedig a bíróságon is vállalja - reagált az LMP-s Hadházy Ákos, miután a hivatal rágalmazásért feljelentette, amiért azt állította: 17 millió forintot fizetettek értéktelen tanácsokért, uniós pénzből.
Vágólapra másolva!

A bíróságon sem vonja vissza

Fenntartja állításait az LMP antikorrupciós szóvivője, és a bíróság előtt is kiáll a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (Kehi) szemben - mondta az Origónak Hadházy Ákos, a szekszárdi trafikbotrányt kirobbantó politikus, aki mióta emiatt a Fideszből kilépett, az LMP-ben politizál.

Hadházy (balra) a Korrupcióellenes Szövetség tagjaként Horváth Andrással Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kehi csütörtökön jelentette be, hogy rágalmazásért feljelenti Hadházyt, mert szerintük szándékosan, a Kehi lejáratása miatt állított valótlanságokat, amikor arról beszélt: a közpénzek elköltésének ellenőrzésére hivatott intézmény is „sikeresen tünteti el" az uniós pénzeket.

Kehi: nem egészen úgy volt

A Kehi szerint az Államreform Operatív Programban 27 millió forint uniós támogatást nyertek el szervezetfejlesztésre. Közölték: Hadházy állításával ellentétben nem igaz, hogy 17 millió forintot költöttek tanulmányokra, és nem is két céget hívtak meg, hanem hármat.

A cégek rendelkeztek referenciával, és az sem igaz, hogy a projekt egyetlen eredménye egy háromoldalas elnöki utasítás, mivel csak a projekt eredményeiről szóló összefoglaló 28 oldal terjedelmű – magyarázta a Kehi.

Hadházy: a Kehi hálás lehetne

Az LMP szóvivője szerint a Közbeszerzési Értesítőben megjelent, nyilvános adatok alapján továbbra is csak azt tudja állítani, hogy a Kehi két ajánlattevő közül választotta ki a nyertest. A két cég közül az egyiknek honlapja sincs, a másik összesen 30 millió forintos árbevételt ért el 2013-ban - mondta.

Hamarosan a bíróságon találkozhat a Kehi ügyvédje és Hadházy Ákos Forrás: MTI/Komka Péter

Hadházy szerint a Kehi „hálás lehetne", hogy a projektet összefoglaló 28 oldalas tanulmányról nem tett említést, ugyanis az „iskolapéldája annak, hogyan lehet nagyon kevés konkrétumról nagyon sokat írni, és alig tartalmaz több információt, mint a pár oldalas összefoglaló".

Elnöki utasítás: körüljárni a kocsit

A négyoldalas összefoglaló anyag szerint szervezetfejlesztési program eredményeként az elnöki utasításokat azzal egészítették például ki, hogy bevezettek egy gépjármű-nyilvántartó rendszert, és kérik, hogy a hivatali kocsit átvételkor ellenőrizni kell: nincs-e rajta sérülés.

Módosították továbbá a szabályzatot abban is, hogy a közvetlen hátrányos megkülönböztetések körét kiegészítették a születési vagy egyéb helyzet, valamint a nemzeti származás szerinti megkülönböztetéssel.

A szerződések mellett elérhető a Kehi honlapján az említett 28 oldalas tanulmány is. Ebből kiderül, hogy a hivatal programban részt vevő munkatársai workshopokon sajátították el a „teljesítmény indikátorok értelmezését", és elhelyezték ezeket a szervezet működését meghatározó célrendszerben.