Orbán: Ez csak a próbaüzem gépházzaja

Orbán Viktor rádió  Kossuth Rádió 180 perc
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Nincs közvetlen terrorveszély az országban, az útdíjrendszer pedig még csak próbaüzemben működik, amit hallunk, az ennek a gépházzaja - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban.
Vágólapra másolva!

Nincs közvetlen terrorveszély Magyarországon, de bizonytalan a világ, a kormánynak pedig arra kell törekednie, hogy Magyarország biztonságos legyen - mondta a miniszterelnök a szerdai párizsi terrortámadásra reagálva, amelyet megdöbbentőnek nevezett.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott idei első interjújában, amelyet itt percről percre olvashat, azt mondta, a kormány meg akarja védeni az országot a bevándorlóktól. Erről egyébként már tavaly is beszélt a kormányfő, amikor a nagykövetek éves eligazításán augusztusban úgy fogalmazott, a bevándorlást nem támogató politikát folytat a kormány, mert a bevándorlók helyett a romáknak adna munkát.

Februárig próbaüzemben működik az útdíjrendszer

Amit most hallunk, az a próbaüzem gépházzaja - így reagált a miniszterelnök az új útdíjrenszerrel kapcsolatos kifogásokra. Orbán Viktor hangsúlyozta, a próbaüzem január harmadik hetében lezárul. Mindenkit arra biztatott, hogy addig jelezze a kifogásait, mert a kormány nyitott rájuk, sok minden változhat még a februári éles üzemig.

Februárig még csak próbaüzemben működik az új útdíjrendszer Forrás: MTI/Kovács Attila

A megyei matricák rendszerét szerinte mindenki támogatja, ugyanakkor vannak megfontolandó javaslatok, példaként említette, hogy ha valaki a szomszéd megye első lehajtóján lejön az útról, valóban értelmetlen két matricát vennie.

A kormány nem tudja fenntartani az utakat, ha azok használói nem járulnak hozzá a költségekhez. Azt az elvet nem áll módunkban felülvizsgálni, hogy azok fizessenek egy szolgáltatásért, akik igénybe veszik - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A családok anyagi megerősítése

2010-14 között a gazdasági válságon kellett úrrá lenni, 2014-18 között a bérből és fizetésből élő családok anyagi megerősítése a kormány feladata.

Még nem részei a középosztálynak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A 2015-ös költségvetés a miniszterelnök szerint abban segít, hogy akik még nem részei a középosztálynak, egy szinttel feljebb léphessenek, akik pedig már a középosztályban vannak, tovább erősödjenek. A nyugdíjasokat is az előbbi csoportba sorolja Orbán Viktor, hozzátéve, a nyugdíjak értékét megtartja, sőt erősíti a kormány.

Új oktatási rendszer

A következő hónapokban megkezdődnek azok a viták, amelyek egy új oktatási rendszert körvonalaznak - mondta a miniszterelnök. A pedagógus életpálya már kész, hároméves kortól beemelik az oktatásba a leendő diákokat.

Új oktatási rendszer körvonalazódik Forrás: MTI/Rosta Tibor

Orbán Viktor úgy látja, jó szakmai anyagok készültek a további lépésekről is. A kormányfő szerint nemcsak az oktatási rendszer belső szerkezetével van baj, hanem azzal is, hogy vannak társadalmi csoportok, amelyek negyede lemorzsolódik menet közben.

Egészségesebb nemzetet

Javítani kell a háziorvosok méltatlan színvonalú anyagi és erkölcsi elismerésén. Ezt az év egyik kiemelt feladatának nevezte a kormányfő. Fontosnak tartja, hogy mindenkinek módja legyen az egészséges életmódra. Ennek része a mindennapos testnevelés a gyermekeknél. Megerősítette, hogy felújítják a sportlétesítményeket, népparkokat építenek, és cél, hogy minden gyermek megtanuljon úszni.

Merkel nem prímás, Putyinnál fontosabb a magyar érdek

Angela Merkel német kancellár február elejére tervezett magyarországi látogatásáról azt mondta, hogy már megvan a konkrét napirend, az orosz elnök látogatásáról azonban még csak annyi biztos, hogy meghívta, és eljön. Inkább a közeli, mint a távoli jövőben. Azokra az ellenzéki nyilatkozatokra, hogy Angela Merkelnek bírálnia kellene a magyar kormányt, Orbán Viktor azt mondta, az MSZP politikusai összekeverik Angela Merkelt a prímással, nem lehet tőle nótát rendelni. Nem szabad összekeverni a bel- és a külpolitikát.

Már kész Merkel magyarországi látogatásának programja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hannibal Hanschke

Vlagyimir Putyin várható látogatásával kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, nem lehet két fejjel gondolkodni, a magyar érdekek számítanak. Miközben szövetségesek vagyunk, nem akarunk belesodródni a konfliktusokba. A bizonytalan világban biztonságot adó kapcsolatokra törekszik a kormány mindenkivel. Meg kell védeni például a magyar termékek oroszországi piacát is, ahogy a nyugatiakat is.