Varga Mihály: nincs szükség az ÁKK átvilágítására

Vágólapra másolva!
Varga Mihály nem tervezi az Államadósság Kezelő Központ működésének átvilágítását, a szervezet új vezetőjétől pedig egyebek mellett azt várja, hogy az ÁKK ne csak Magyarország hagyományos piacain jelenjen meg.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 Az este című műsorában megerősítette, hogy Töröcskei István lemondása után hamarosan megszületik a döntés az ÁKK új vezetőjéről. Arra a kérdésre, hogy tervezi-e az ÁKK átvilágítását, azt válaszolta, hogy erre nincs szükség, az ÁKK ugyanis várakozáson felül teljesített, a magyar államadósság finanszírozása az elmúlt években olcsóbb lett, a devizakitettség aránya pedig 43 százalékról 37 százalékra csökkent.

"Az a kormányzati törekvés is teljesült, hogy a forintpiacon egyre erőteljesebben jelenjünk meg" - mondta. A miniszter hozzátette, hogy az ÁKK következő vezetőjétől azt várja: törekedjen arra, hogy "ne csak hagyományos piacainkon jelenjünk meg, hanem máshol is".

A gyenge forintot turizmus szempontjából áldásnak nevezte a miniszter. Felidézte, hogy felmérések szerint Thaiföld után ár/érték-arányban Magyarország a legkedveltebb célpontja a nemzetközi turizmusnak.