Fenyőfától lesz meleg a lakásokban

kidobott fenyőfa
Vágólapra másolva!
A kidobott fenyőfákat december 25-e és december 31-e között nem lehet a házak elé kitenni. A fenyőfakáosz február közepéig tart.
Vágólapra másolva!

Budapesten sok helyen látni kidobott fenyőfákat: a magyarok többsége vízkereszt napján vagyis január 6-án dobja ki a karácsonyi ünnep szimbólumát. Az FKF Nonprofit Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat – közölték az Origóval.

Kidobott karácsonyfák Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

Januártól változott a szemétszállítás. Aki december 25-e és január 31-e között már meg akar válni fenyőfájától, annak a tűlevelűt el kell vinni egy hulladékgyűjtő udvarba vagy pedig a közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre - derül ki a szemétszállítás új szabályozásából. A társasházaknál a fenyőfa hulladékot - a közszolgáltató által történő elszállításig - egy helyen kell gyűjteni.

Szélmalomharc

4300 kilométer úthálózatot rónak nap, mint nap a kukásautók, minden nap újabb kidobott tűlevelű fenyőkből álló kupacot kell elszállítaniuk, a szélmalomharc másnap kezdődik elölről – közölte a FKF Nonprofit Zrt. A kidobott fenyőfák többnyire február közepéig csúfítják az utcákat.

Az FKF Zrt. február közepéig nap, mint nap összeszedi a kidobott fákat Fotó: Polyák Attila - Origo

Logisztikázni kell

Becslések szerint mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani – írta az FKF Zrt. Vízkereszttől úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően illetve az utána következő 1,5 hónapban a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze a kidobott fákat. Amennyiben olyan méretű a fenyő, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem lehet összeaprítani, normál platós jármű viszi azt el.

500-600 ezer fa csúfítja az utcákat Forrás: Life.hu

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, a gyűjtőszigetek konténerei mellé, vagy a mintegy 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. Aki esetleg hetek óta el nem szállított fenyőfával találkozik, az jelezheti az FKF zöld számán is.

Kitűnő tüzelő

Az FKF az összegyűjtött tűlevelűeket először összeaprítja, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.