Elkészült a szociális parcella a fővárosban

Szociális parcella (?) a budapesti Újköztemetőben  2015 január15-én Szociális parcella (?) a budapesti Újköztemetőben  2015 január15-én
Szociális parcella (?) a budapesti Újköztemetőben 2015 január15-én
Vágólapra másolva!
Elkészült a szociális parcella a fővárosi Új köztemetőben, csak a füvesítés hiányzik, ugyanis ilyenkor nem lehet zöldbeültetési munkákat végezni - közölte a Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt. csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szociális temetés csak 2016. január 1-jétől lesz hatályos, ezért a parcella szokásos műtárgyait, a csapokat, a szeméttárolókat és az elhunytátadó helyiséget még nem telepítették a parcellába, és idén év végéig nem is fogják - tájékoztatott a városigazgatóság.

Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen gondoskodik sírhelyről és koporsóról vagy urnáról,a holttest hűtéséről, szállításáról Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tizenkétezer négyzetméter

A temető 285-286. számú parcelláit jelölték ki a szociális temetés területéül. Ez a bejárathoz legközelebb eső olyan parcella, amelyben nincs rendelkezési joggal terhelt, úgynevezett "aktív" vagy "élő" sír.

A szociális parcella területe 12 ezer négyzetméter, amely tartalmazza az utak, a vízvételi helyek, és az átadóhelyiség területét is. Az elhunytátadó helyiség nem törvényi feltétel. A parcella számítások szerint 2380 szociális temetés - 452 koporsós és 1928 urnás - befogadására alkalmas.

Szociális temetés

Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen gondoskodik sírhelyről és koporsóról vagy urnáról,a holttest hűtéséről, szállításáról.

A hozzátartozó ugyanakkor vállalja, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben.