Magyar nyelvleckéket vett az új amerikai nagykövet

Colleen Bell
LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 01: LACMA Trustee Colleen Bell and Bradley Bell attend the 2014 LACMA Art + Film Gala honoring Barbara Kruger and Quentin Tarantino presented by Gucci at LACMA on November 1, 2014 in Los Angeles, California. Jason Merritt/Getty Images for LACMA/AFP
Vágólapra másolva!
Sűrű hetek következnek az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Hamarosan munkába áll Colleen Bell, az új nagykövet, aki valószínűleg már ma Budapestre érkezik családjával. 
Vágólapra másolva!

Barátaitól már egy hete, hatalmas partin búcsúzott el Los Angelesben, a héten pedig már meg is ismerkedhet Budapesttel Colleen Bell. Az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének várható érkezéséről André Goodfriend, ideiglenes ügyvivő posztolt a Twitteren.

Colleen Bell és férje producerként ismertek az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Jason Merritt

„Készülök Bell nagykövet fogadására a héten. Sok lehetőségre számítok, hogy pozitívan és konstruktívan vigyük előre a két ország kapcsolatát.” – írta Goodfriend, aki eddig ideiglenes ügyvivőként látta el a nagyköveti feladatokat.

Az érkezés persze nem jelenti azt, hogy Colleen Bell egyből neki is láthat a munkának, először ugyanis a megbízólevelét kell átadnia Áder János köztársasági elnöknek, ehhez azonban időpontra is szükség van.

Informális találkozó Szijjártóval

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának honlapján megtalálható nagyköveti protokoll szerint tehát először az ideiglenes ügyvivőn – ez esetben André Goodfrienden – keresztül az új nagykövet informális találkozót kér a fogadó ország külügyminiszterétől, hogy megbeszéljék, mikor fogadja őt az államfő. Ezzel egy időben hivatalos levelet is küldenek a külügyminisztériumba a kéréssel és elküldik a megbízólevél másolatát is.

Ha kijelölték az időpontot, Colleen Bell hivatalos ceremónián adja át megbízólevelét Áder Jánosnak, ezután kezdheti meg munkáját a magyarországi képviseleten.

Az új budapesti nagykövetnek négy gyermeke van Forrás: AFP/Getty Images/Charley Gallay

Magyarul is tanult

Az új nagykövetnek elhúzódó kinevezése miatt már volt ideje felkészülni a posztra, de ebben természetesen a washingtoni külügyminisztérium is segítette. A hivatalos protokollban ugyanis az is szerepel, hogy mielőtt az új nagykövet elutazik az őt fogadó országba, külön oktatáson vesz részt, amelyen mindenről tájékoztatják, amire szüksége lehet.

Külön érdekesség, hogy nyelvet is kell tanulniuk, Washington ugyanis elvárja, hogy azok a nagykövetek, akik korábban még nem jártak a fogadó országban, kezdő nyelvkurzuson vegyenek részt, amelyet a külügyminisztérium szervez nekik. Coleen Bell tehát minden bizonnyal megtanult néhány egyszerűbb magyar kifejezést, mielőtt Budapestre repült.

Producerként ismert

Arról még nincs hír, vajon a négygyermekes Colleen Bell és férje Budapestről is eleget tudnak majd tenni produceri kötelezettségeiknek, hiszen együtt készítik az Egyesült Államok legnépszerűbb szappanoperáját, a Gazdagok és szépeket.