Eltörölt útdíj: nem ujjong Ferihegy

útdíj ferihegy
Vágólapra másolva!
A legtöbben közönnyel vagy felháborodva fogadták a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a kormány bejelentését, hogy mégis ingyenes lesz a reptérre vezető útszakasz, ami január elseje óta volt fizetős. Egy vecsési autósbolt tulajdonosa viszont kifejezetten örül, igaz nem az ingyenessé tétel miatt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt jelentette be Fónagy János, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára, hogy a kormány a próbaüzem tapasztalatai alapján átalakítja az útdíjrendszert, melynek részeként a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út – megint – ingyenes lett. Azok, akik csak azért vettek matricát, hogy használhassanak egy olyan utat vagy hidat, ami most mégis ingyenes, visszaválthatják a matricát. Megkérdeztünk néhány embert, felmérésünk nem reprezentatív.

Csütörtök délelőtt még kint volt a tábla Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem tudja a jobb kéz…

„Káosz ez, nem tudja a kormány, hogy mit csinál. Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal” – sommázta véleményét egy hölgy, aki az édesanyjáért autózott ki, és vett – még reggel – matricát. A hírt tőlünk tudta meg. Mint mondta, egyáltalán nem boldog a rendelkezés visszavonásától, mert „nyilván majd máshol szedik be ezt a pénzt”.

Bosszúsak az ügyintézés miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

„Baromira nem örülök – mondta egy másik autós, egy hatvanas férfi –, mert már megint csak az ügyintézés marad. Szaladgálhatok majd, hogy visszafizessék a pénzt” – tette hozzá.

Biztos, hogy nem fizetik vissza

Egy harmadik autós szintén nem az öröm hangján szólalt meg, amikor megtudta a hírt. Biztos volt benne, hogy a pénzt nem fizetik vissza. Éppen ezért nem tervezi, hogy – mint azt Fónagy államtitkár tanácsolta - akár postán küldje vissza a megyematricát.

Fuvarra váró taxisok Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2/B terminál előtt várakozó egyik taxis szerint semmilyen változás nem várható a forgalomban, január elseje után nem lett se több, se kevesebb fuvarja a repülőtérre, úgy gondolja, ez most sem változik meg.

Ez nem tétel

„Ugyan, ez nem tétel – válaszolt a hírt hallva egy disztingvált férfi, aki elegáns bőröndöt pakolt német prémium márkájú kocsijába. – A matrica egész évre ötezer forint, és egész Pest megyére szól, egy napra vetítve nincs 15 forint, ne mondja, hogy ez sok.”

Mi folyik itt? Fotó: Polyák Attila - Origo

A parkoló szélén két harmincas fiatalember várakozott. Hollandiában dolgoznak, most hazalátogatnak egy hétre, éppen a barátaikat várják, akik értük jönnek. Meglepetésünkre már hallották a hírt, éppen a cimboráktól, akikkel telefonon egyeztettek az előbb. „Hogy mi folyik itt?! – kommentálta a hírt az egyikőjük. – Kint is meg kell fizetni mindent, csak az a nagy különbség, hogy ha ott dolgozol, akkor van pénzed mindenre, sőt, még marad is.”

Remek dolog

A közeli Vecsésről sokan járnak be a reptérre dolgozni. Egy kutyáját sétáltató idős úr szerint éppen ezért remek dolog, hogy visszavonták az útszakasz fizetőssé tételét. Az viszont nagy kár – tette hozzá –, hogy az M0-s továbbra is fizetős marad, mert Üllő és Gyömrő irányából rengetegen mennek Budapest felé Vecsésen át. Az úr és kutyája régebben gond nélkül át tudtak kelni az úton, most gyakran hosszú percekig várakozniuk kell.

Az egyik vecsési autósbolt tulajdonosa ugyanilyen tapasztalatokról számolt be, ő viszont örül, mert január óta nem csak az út forgalma, hanem a bolté is jelentősen megemelkedett.