Harmadszorra jön vissza, drágám?

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke oszt meleg ételt a Blaha Lujza téren 2015. január 22-én
Gyurcsány Ferenc a DK elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke oszt meleg ételt a Blaha Lujza téren 2015. január 22-én
Vágólapra másolva!
Finom lett - kínálta a rakott káposztát Gyurcsány Ferenc az ételosztásra sorban állóknak a Blaha Lujza téren, de vélhetően akkor is elkapkodták volna fél óra alatt a csaknem ezer adag meleg ételt, ha azt állítja: „borzasztóan elsóztuk, sajnálom". Volt, aki arról beszélt, cserélne egy hónapra bármelyik fideszes politikussal, hogy az érezze: nem könnyű négy embernek 150 ezer forintból megélni.
Vágólapra másolva!

Csaknem ezer adag meleg ételt, kétszáznál több élelmiszercsomagot és 350 kiló ruhát osztottak szét a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai és szimpatizánsai a budapesti Blaha Lujza téren. A DK karitatív hetet tart: országszerte 65 helyszínen osztottak meleg ételt, de adományokból 1,5 tonna könyv, 30 mázsa ruha és 200 pár cipő is jutott a rászorulóknak. A volt kormányfő szerint mindez nem politikai, hanem emberi gesztus.

Nagy a család

„Harmadszor jön vissza, drágám?" - kérdezi Gyurcsány Ferenc egy asszonytól, aki többször is beállt a sorba az olajat, lisztet, riszt és cukrot tartalmazó élelmiszercsomagért. Hangja cseppet sem szemrehányó, mégis kicsit szabadkozó, szégyenlős válasz érkezik egy sóhaj kíséretében: „Nagy a család..."

Arra sem haragudott, aki többször fordult Fotó: Szabó Gábor - Origo

Volt olyan is, aki sokallta a sorban állást, és nem örült annak, hogy kétszer kell fordulnia. Először a meleg ételt, a rakott káposztát osztották ugyanis, és csak miután az elfogyott, azután kezdték kiosztani a tartós élelmiszerekből álló csomagokat. Más hangot is adott csalódottságának, miközben a fotósok és tévéstábok között furakodott: „kész cirkusz ami itt van (...) egy szar káposztáért."

Jól öltözöttek is

„Az döbbentett meg, hogy volt egy-két kifejezetten jól öltözött, középosztálybeli ember is, amellett, hogy voltak hajléktalanok is sokan. Ez nem politikai gesztus, ezek az emberek bárkitől elfogadnak egy tál ételt, nekünk ez egy emberi gesztus" – mondta az Origónak Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő szerint időnként tesz olyat, ami kicsit megnyugtatja a lelkiismeretét is, és még nem is haszontalan.

Megnyugtatja a lelkiismeretét és még hasznos is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ételosztáson sorban állók közül többen is széles mosollyal biztosították a volt kormányfőt arról, hogy rá szavaztak. „Sejtem, hogy nem mindenki tett így, csak így szeretnék megköszönni, hogy törődünk velük" - kommentált Gyurcsány, aki szerint évente kétszer - háromszor tudják ezt megtenni, amikor összejön egy jelentősebb mennyiségű adomány.

Jól esik a segítség

„Bárhonnan is jön, jól esik a segítség" – mondja egy édesanya, aki két gyerekével járt a téren és állt a sorba a rakott káposztáért. „Ez is valami, aki rászorul, a legkisebb segítségnek is örül" – csatlakozik egy másik asszony. Hozzátette: Orbán Viktor szerinte nem állna ki ide ételt osztani, „főleg miután átvert minket az útdíjjal, és azzal is, hogy nincs infláció, miközben a boltban minden drágább.

Népszerű volt a kicsik körében is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem csak a hó végén, már az elején is gond, hogy mit együnk – panaszkodik egy középkorú férfi, aki azt mondja, hús csak ünnepkor kerül a család asztalára. Akadt egy középkorú nő, aki el is érzékenyült és lelkesen mesélte távozóban a rá váró barátnőjének, hogy „kezet is fogtam vele" - mármint Gyurcsánnyal. Ezúttal nem történt olyan, mint három éve, amikor forró teát osztottak a hidegben, és volt, aki szívesen elvette, ám a földhöz csapta az italt, mikor megtudta, hogy a DK-nak köszönheti.

Cseréljünk egy hónapra!

„Bárkitől elfogadom a segítséget, a jó szándék pártfüggetlen" – mondja egy édesanya, aki az egyik gyermekével jött a térre és nem csak ételért: szétnézett a ruhaadományok között is. Úgy számol, az átvett csomag tartós élelmiszerből akár két napra való ételt is főzhet a családnak.

Jól esett a segítség és káposzta is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt mondja, azért ha egy kormánypárti politikus osztaná itt az ételt, elmesélné neki, milyen sokan nélkülöznek. Ő is, hiszen „az első a számlák, a rezsi kifizetése", és összesen 150 ezer forintból négyen élnek. „Cserélnék egy hónapra egy fideszessel: éljen ő ennyiből, én meg élnék abból, amit ő keres."

Gyurcsány Ferenc nemrégiben lemezlovasnak állt. A buliról készült felvételeket korábbi cikkünkben megnézheti. A volt kormányfő feleségével, Dobrev Klárával készült interjúnkat pedig ide kattintva olvashatja el.