Ez az én válaszom a kétharmadra

némedi lajos plakát némedi lajos plakát
veszprém választás riport
Vágólapra másolva!
A Fidesz kétharmados többsége lehet a tétje a Veszprémben februárra kiírt időközi parlamenti képviselő-választásnak, az Origónak nyilatkozó helyieket azonban nem hozta lázba a voksolás. Karancsi Tibor egyelőre nem favorit, van, aki Simicska Lajos miatt bánkódik, aki hozzá sem fogott az ajánlószelvények összegyűjtéséhez.
Vágólapra másolva!

Nagydarab fickó ül egy virágtartón Veszprémben, a Kossuth Lajos utcában, és egy vékony másiknak magyaráz: „Simítsd le rendesen, nehogy megint baj legyen!” A vékony éppen Némedi Lajosnak, Veszprém városüzemeltetésért felelős alpolgármesterének plakátját ragasztja egy oszlopra. Ő a Fidesz–KDNP jelöltje.

Újraragasztják Némedi Lajos plakátját Fotó: Bielik István - Origo

Csütörtök délután vált véglegessé, hogy összesen 12-en indulhatnak az időközi országgyűlési választáson február 22-én, ottjártunkkor még 26 jelölt volt.

A tizenkét veszprémi induló

Gerstmár Ferenc (LMP), Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt), Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt), Szepessy Zsolt (Összefogás Párt), Varga-Damm Andrea (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Varga Péter Miklósné (Aquila Párt). Független jelöltek: Bősze Ferenc, Kész Zoltán, Horváth Lajos, Karancsi Tibor, Papp András Pál. (forrás: MTI)

A választást azért írták ki, mert Navracsics Tibor – volt miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, későbbi külgazdasági és külügyminiszter – november 1-jétől uniós biztos lett. Tisztségével pedig nem fér össze az országgyűlési képviselőség. Ezen a választáson múlhat a Fidesz kétharmados többsége. Az egyik titkos favorit Simicska Lajos volt, az ország harmadik legbefolyásosabb személyének tartott üzletember végül azonban hozzá sem kezdett az 500 érvényes aláírás összegyűjtéséhez.

Lejött a kolléga

Kicsit gyűröttek lettek Fotó: Bielik István - Origo

„Van itt egy kis gebasz – mondja a nagydarab, én ragasztottam föl a plakátokat, de kicsit gyűröttek lettek, ezért nem akarják kifizetni a munkát. Ezért lejött a kolléga Budapestről – bök a vékony felé -, hogy kijavítsa a hibákat. Nem, kösz, az esélyekről nem akarok nyilatkozni. Mondjuk, egész nap kint vagyok az utcán, ki más tudhatná, mi van az emberek fejében, de inkább hagyjuk.”

Csendes hétköznap Veszprémben Fotó: Bielik István - Origo

Nem csak ő, senki más nem akar nyilatkozni, még név nélkül sem, ezért a pszichológia fegyveréhez nyúlunk, és kutyás embert kezdünk keresni. A kutyás ember ugyanis, főleg ha idős, általában szívesen áll meg egy kis csevejre, pláne, ha azzal nyitunk, hogy megdicsérjük a kutyáját. Néhány saroknyira sikerül is összefutni egy galambősz úrral, aki egy meghatározhatatlan fajtájú ki szőrgombócot sétáltat.

Egyértelműen megtévesztés

„Kár, hogy nem indul a Simicska, biztos rengeteg pénzt hozott volna ide – mondja. Egyébként nem útfelújítás kell ide, meg egyéb látszatberuházások, hanem egy strand. Ott a Balaton, persze, de messze van, itt meg sok az öreg. Úgy tudom, kapott a város 800 millió forintot, abból futnia kéne rá, nehogy már díszburkolatra költsük!” – háborog, majd a szőrgombóc után ballagva még megjegyzi, szerinte a 26 jelölt egyértelműen megtévesztés, így akarják szétaprózni a szavazatokat. Hogy kik, azt nem mondja meg.

Áldott karácsonyt! Fotó: Bielik István - Origo

Nem állítjuk, hogy nem léteznek, de az egész városban nem találunk egyetlen más jelöltről sem plakátot, csak Némedi Lajosról. Pontosabban Varga-Damm Andrea (Jobbik) egyik plakátját megtaláltuk, de az még nem a választásra készült, boldog új évet kíván rajta.

Én nem politizálok

Elvetődünk egy buszvégállomásra, egy sofőr az első ajtó mellett cigarettázik. „Nézze, én nem politizálok. Negyven éve dolgozom, eddig mindig mindenki lehúzott bennünket, ezért nem. Volt egy kis bankbetétem, de a pénzt inkább kivettem, nehogy azt is lenyúlják. Az utasaim főleg gyerekek és nyugdíjasok, előbbiek nem politizálnak, mert nem értenek hozzá, utóbbiak meg azért, mert elegük van. Higgye el nekem!” – mondja, majd elköszön, mert indulnia kell a járatnak.

Veszprémi párhuzamok Fotó: Bielik István - Origo

Ami a gyerekeket illeti, igaza van, néhány diákkal megpróbálunk beszélgetni, de csak vihognak a kérdéseken. A nyugdíjasokat jobban foglalkoztatja a téma. „Csömörünk van – mondja egyikőjük –, Debrecen, Szeged micsoda fejlődésen ment keresztül, itt meg 25 év alatt épült néhány körforgalom, egy sétálóutca, és nagyjából ennyi. Itt a városban csak a Fidesznek van pénze plakátokra, ez nagyjából az esélyeket is jelzi.”

Vicc, hogy itt indul

Simicska Lajos mellett a másik országos hírű jelölt Karancsi Tibor volt rendőr, az „olajbotrány kirobbantója”, aki függetlenként, a Szociáldemokraták támogatásával indul Veszprémben. Karancsi a tavaly áprilisi országgyűlési választáson Bács-Kiskun megye 5-ös számú egyéni választókerületében, Kiskunhalason indult, ahol 0,23 százalékot ért el a rá leadott 90 szavazattal.

Karancsi Tibort támogatják a szociáldemokraták Forrás: MTI/Illyés Tibor

Róla elég sommás véleménnyel voltak a megkérdezettek. „A Karancsi? Nem tudom, honnan szalasztották, de egy vicc, hogy itt indul.” „Miért nem valami helyi embert indítanak?” „Maga szerint mennyire képviselné Veszprém érdekeit? Néhány napig itt volt, hogy összegyűjtse az aláírásokat, aztán visszautazott oda, ahol lakik, és ennyi…”

Helyi gyerek

Veszprém dózsavárosi részén megállunk egy kávéra a Pityóka Sörözőben. Abban nincsen egyetértés, hogy sör vagy bor, abban viszont igen, hogy alacsony lesz a részvétel a februári voksoláson. A törzsközönség szerint Kész Zoltánnak, a Jobbikon és LMP-n kívül az összes ellenzéki párt támogatását élvező, egykor a Fideszben politizáló, független jelöltnek van esélye, merthogy helyi gyerek, az apjának menő étterme van, ő pedig városszerte ismert angoltanár. (Kész Zoltánnal készült interjúnkat itt olvashatják el.)

Kész Zoltán. Független, ellenzéki Fotó: Bielik István - Origo

„Mondjuk már csak az a kérdés, mire megyünk vele, ha ő nyer? – veti fel egy sörébe bámuló szemüveges férfi. – Mivel független, már az első alkalommal szembesülnie kell majd a függetlenség árával. Odamegy mondjuk valamelyik miniszterhez, hogy kérjen valamit Veszprémnek, a miniszter meg majd visszakérdez: ugye, tudod, mi ennek az ára? Ez az én válaszom a kétharmadra” – mondja tűnődve, majd rendel még egy korsóval.