Lázár az Origónak: Kár volt nyilvánosan vitázni az öregekkel

Lázár János, Földeák
Földeák, 2015. január 23. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Csongrád megyei Földeák polgármesteri hivatalában a térség polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2015. január 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Tanulságosnak nevezte Lázár János a Fideszen belüli vitákat, bár sajnálja, hogy a nyilvánosság előtt zajlottak. A miniszter az Origónak beszélt arról, hogy figyelni kell ugyan a közvélemény-kutatási adatokra, de parlamenti választás majd csak 2018-ban lesz. Szerinte „Merkel álmodni sem merne ekkora többségről.”
Vágólapra másolva!

A Fidesz politikusai közti viták tanulságairól, pártja népszerűségvesztéséről, Merkel és Putyin látogatásáról, az útdíjról és autópálya-építésről is beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origónak.

A számok 2018-ban lesznek érdekesek

A Fidesz népszerűségvesztését jelző közvélemény-kutatási adatok, trendek Lázár János szerint is fontosak ugyan, de szerinte messze még a következő parlamenti választás. „A kutatásokra, minden rezdülésre nyitott füllel figyelni kell, de azt is érdemes mérlegelni, hogy legközelebb csak 2018-ban lesznek parlamenti választások.”

Lázár János a földeáki lakossági fórum után nyilatkozott az Origónak Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az Origo arról kérdezte a Csongrád megyei Földeákon a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogyan értékeli a kormánypárt számára kedvezőtlen trendeket. Az utóbbi néhány hónapban ugyanis a közvélemény-kutató cégek - például a Tárki is - a Fidesz táborának zsugorodását, a kormánypárt jelentős népszerűségvesztését mérték.

Az Ipsos legutóbbi, december elejei felmérése szerint például soha ilyen nagy ütemben nem esett a Fidesz támogatottsága. A választókorúaknak csak 25 százaléka támogatja már a pártot, és az ország kétharmada szerint rossz az irány, a Fidesz 800 ezer szavazót vesztett - derült ki az adatokból.

Merkel örülne ekkora támogatásnak

Lázár János emlékeztetett az MSZP-s Kovács László kijelentésére, miszerint nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. A társadalmi kritikákat ugyanakkor mérlegelni kell - ismerte el. A miniszter hangoztatta, hogy volt már sokkal rosszabb, és sokkal jobb helyzetben is a Fidesz.

Európa kevés országában van ekkora felhatalmazása, Németországban például nagykoalíció van, Angela Merkel kancellár például „álmodni sem merne ekkora többségről”. Szólt a miniszter arról is, hogy a közigazgatás átalakítása során még szükség lehet a kétharmados parlamenti többségre, de ha ez nem lesz meg, akkor is nagy többségük lesz a kormánypártoknak. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy elveszíti a Fidesz a kétharmadot, azt válaszolta: „minden benne van”. Mind a veszprémi, mind a tapolcai voksolás izgalmas lesz, „nagyon készülünk” - tette hozzá.

Sajnálja a nyilvános vitát a miniszter

A vitákat nem lefojtani, hanem lefolytatni kell - reagált Lázár János a kormánypárti politikusok közti vitákra. Természetesnek nevezte, hogy egy nagy politikai családban vannak ilyen viták. „Számomra is nagy tanulságuk volt ezeknek, és sajnálom, hogy a viták a nyilvánosság előtt zajlottak, mert így nem magáról az ügyről szól a vita, hanem a vitáról magáról” - tette hozzá.

A miniszter és a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hajnal Gábor Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az Origo is beszámolt a nagy nyilvánosság előtt zajló vitáról, amely Lázár János és Pokorni Zoltán között folyt. Emlékezetes, Lázár a Figyelőnek adott interjúban reagált párttársának az „urizáló” politikusokat bíráló kijelentésére, mondván: Pokorni, a veterán politikus hátba támadta őt, Rogán Antalt és másokat, akik az első sorban harcolnak. Pokorni utóbb azt mondta: „a veterán jólesett”.

Putyin látogatása elismerés mindenkinek

Lázár szerint mind Angela Merkel, mind Vlagyimir Putyin látogatása „óriási elismerés minden magyarnak”. A miniszter arról is beszélt, hogy nem érti, egyesek miért tüntetéssel fogadják a német kancellárt, de nem hiszi, hogy ez Merkelt zavarná. Putyin látogatásáról szólva pedig kijelentette, hogy az ukrán válság miatt visszakerültünk a nagyhatalmi térképre.

A magyaroknak Oroszországhoz való viszonyával kapcsolatban Lázár kifejtette: „a nyugati világnak meg kell értenie, hogy van egy érzelmi és egy ésszerűségi nézőpont”. Példaként hozta, hogy a magyarok kétharmada érzelmileg elveti az Oroszországgal való mélyebb kapcsolatot, miközben kétharmada orosz gázzal fűt. A tárgyalások során ezt a két szempontot kell figyelembe venni - tette hozzá.

Jelentős közlekedési fejlesztések lesznek

Lázár János az Origónak közlekedési beruházásokról is beszélt. Elmondta, hogy a hazai autópálya-hálózat még az idén eléri a román határt. A következő időszak legfontosabb feladatának nevezte, hogy az összes megyei jogú várost bekössék a rendszerbe. Kiemelte, hogy a mostani uniós fejlesztési ciklusban is lesz pénz a közlekedési infrastruktúra-fejlesztésére, mintegy 1200 milliárd forint.

Az M43-as autópályát aszfaltozása tavaly nyáron Makó közelében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A miniszter szerint az Európai Bizottság támogatja a fővárosi kötött pályás közlekedés fejlesztését, és erről tárgyal majd Tarlós István főpolgármesterrel is. Az átírt útdíjrendszerről azt mondta, „amikor a kormány bevezet egy intézkedést, majd levonja annak a tanulságait, a normális kormányzás része”. Szerinte a szándék az, hogy a befolyó pénzt az úthálózat fenntartására fordítsák.

Lázár János exkluziv videointerjút adott az Origónak, ezt ide kattintva nézheti meg.