Orbán most megélhetési bevándorlókról félti Európát

Orbán Viktor; JUNCKER, Jean-Claude, Brüsszel
Brüsszel, 2015. január 23. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2015. január 23-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Brüsszelben is elővette a bevándorlók kérdését Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök új európai szabályozást szeretne a kérdésben, azt viszont tagadta, hogy idegenellenes lenne. 
Vágólapra másolva!

Magyarország nem képvisel idegenellenes álláspontot, de ésszerű bevándorláspolitikát akar látni Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott európai uniós vezetőkkel és az Európai Néppárt elnökével.

Orbán Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Senki nem akar bevándorlók célpontja lenni

„Sikerült tisztázni a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspontot. Világossá tettük, hogy mi nem fogadjuk el az európai szélsőjobboldal megközelítését” - hangsúlyozta a kormányfő. Leszögezte ugyanakkor, hogy a bevándorlás kérdéskörének mai európai szabályozása nem ésszerű.

„Kértük, értsék meg, Magyarország nem akar a bevándorlók célpontja lenni” - tette hozzá. Szerinte ez legitim és helyes törekvés Magyarország részéről, és könnyen érthető is, hiszen „senki nem akar bevándorlók célpontja lenni Európában”.

Értelmesebb szabályok kellenek

Orbán úgy véli: azért kellenek „a mainál értelmesebb szabályok”, mert a Balkán felől a „megélhetési bevándorlók” útvonala Magyarországon keresztül vezet, „és ezért a magyar ügy minden európai országnak fontos kell, hogy legyen”. Ha ugyanis - folytatta - Magyarország nem tudja ezt a kérdést jól kezelni, akkor ezek a „megélhetési bevándorlók” előbb-utóbb megérkeznek a Magyarországtól nyugatra található európai országokba is.

„Azt javasoltam, hogy amint lehet, széles és mély megbeszélés keretében tegyünk kísérletet arra, hogy egy új európai bevándorláspolitikát alkossunk” - mondta a kormányfő. Szerinte erre a fogadókészség jelentős, és a következő európai uniós csúcson nem csupán megtárgyalhatják ezt a kérdést, hanem eredményeket is érhetnek majd el.

Orbán Viktort fogadta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt belga elnöke is Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Bur

A gazdasági bevándorlás rossz

Nem ez volt az első alkalom, hogy a miniszterelnök a bevándorlás kérdéséről beszélt az elmúlt hetekben. A párizs merényletek után tartott megemlékezést követően például úgy fogalmazott, hogy a gazdasági bevándorlás rossz dolog. Szavait a Fidesz-frakció is megerősítette.

Baráti és eredményes találkozó

Orbán Viktor az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökével, Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal tanácskozott. Mindketten a közelmúltban kerültek ebbe tisztségbe, korábban Juncker Luxemburg, Tusk pedig Lengyelország miniszterelnöke volt. Rajtuk kívül a magyar miniszterelnök a Fideszt is a soraiban tudó európai pártcsalád, az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal is találkozott.

Orbán Viktor az összes megbeszélést úgy jellemezte, hogy az "baráti és eredményes volt".