Rogán Antal fejét követeli az ellenzék

Rogán Antal, rezsicsökkentés
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezeto-helyettese részt vesz az Országgyulés plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!
A Fidesz jelenlegi frakcióvezetője, Rogán Antal volt V. kerületi polgármester fejét követelik az ellenzéki pártok, miután kiderült, hogy a Belváros Főutcája projekt egy részénél szabálytalanságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal, és emiatt a magyar ügyészség beavatkozását is kérte. Az önkormányzat nem tud a kifogásokról.
Vágólapra másolva!

Ügyészségi nyomozást és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, volt V. kerületi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését sürgetik az ellenzéki pártok, miután kiderült, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szabálytalanságokat talált egy évekkel ezelőtti összesen 5,5 milliárd forintos belvárosi beruházásnál, amelyet az EU mintegy kétmilliárd forinttal támogatott.

Szabálytalanságokat talált az OLAF

Válaszokat, ügyészségi vizsgálatot és Rogán Antal volt V. kerületi fideszes polgármester magyarázatát, sőt a politikus mentelmi jogáról való lemondását sürgetik az ellenzéki pártok arra hivatkozva, hogy kiderült: az unió csalás elleni szerve vizsgálta, és nem találta rendben az V. kerület irányításával zajlott, a 2010-es parlamenti választás előtt átadott beruházást.

Rogán Antal volt az V. kerületi polgármester az OLAF által vizsgált időszakban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vs.hu kérdezett rá az OLAF-nál az ügyre, és a szervezet válaszából kiderült: az EU csalás elleni hivatala vizsgálta a Budapest Szíve nevű projektet, mert olyan panaszok érkeztek a szervezethez, miszerint szabálytalanság és csalás lehetett a felújítási munkákat megelőző közbeszerzéseknél. Az OLAF végül a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz is fordult a feltárt problémák miatt.

Budapest Szíve: a Belváros új főutcája

A Budapest Szíve projekt érintett, első üteme a Belváros-Lipótváros központi magját érintő átalakítást jelentette. A mintegy 5,5 milliárd forintból - ezen belül csaknem kétmilliárd forint uniós forrásfelhasználásával - megvalósult beruházás a Belváros új Főutcája nevet viselte. Ennek részeként faltól-falig felújították a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti 1,7 kilométeres útszakaszt.

A vs.hu cikke emlékeztetett: az Index.hu már 2012 tavaszán beszámolt arról, hogy Brüsszelnek problémái vannak a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcák átépítésével, mert az akkori hírek szerint az Európai Bizottság azt gyanította, hogy irányított közbeszerzés folyhatott. A kiírási feltételek miatt csak egy konzorcium pályázott, azzal kötöttek szerződést.

Vizsgálatot és lemondást követelnek

A Demokratikus Koalíció (DK) már fel is szólította Rogán Antalt, hogy az uniós vizsgálat miatt mondjon le képviselői mentelmi jogáról. Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője szerint Rogán polgármesterként asszisztált egy olyan álpályáztatáshoz, ahol eleve csak a későbbi győztes indult el, ugyanis a pályázati feltételekkel minden más céget ellehetetlenítettek.

Az MSZP-s Lukács Zoltán súlyos korrupciógyanút emlegetett Fotó: Bielik István - Origo

Az MSZP is válaszokat sürget. A szocialista Lukács Zoltán emlékeztetett, hogy az OLAF korábban már több tucat ügyet jelzett a magyar ügyészségnek, azt kérve indítsanak vizsgálatot. Hozzátette: az ügyészség nem hivatkozhat arra, hogy folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozik, mert „ezek súlyos, korrupciós bűncselekmények, ezeket pedig ismertetni kell a nyilvánossággal".

Lukács úgy fogalmazott: Rogán Antal volt polgármester kerülete "hangos a korrupciótól", most már nemcsak a kerületi ingatlaneladásoknál, hanem egy uniós projektnél is úgy tűnik, nincsenek rendben az ügyek. Ezért szerinte Rogánnak „ki kellene állnia (...) és el kellene mondania, mi történt az általa vezetett V. kerületben éveken keresztül.

Válaszokat várnak Rogántól

Az Együtt politikusa, Szigetvári Viktor pedig arra szólította fel Polt Péter legfőbb ügyészt, adjon tájékoztatást arról, hogyan működött együtt az OLAF-fal a Budapest Szíve projekt miatt indult vizsgálatban. Azt is kérte, hogy az V. kerület és a főváros tisztázza, hogyan lehetséges, hogy - a gyanú szerint - egy túlárazott eljárás során egy előre kiválasztott kivitelező végezte el a munkát.

Az V. kerületben tavaly ősszel polgármesterjelöltként indult Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője a Facebookon reagált a hírre. Azt írta, „Rogán most jelentheti fel az EU csalás elleni hivatalát is. (...) Szerencsétlen jó ember, mindenki őt rágalmazza, pedig egy ártatlan bárány, aki azt sem tudja mi az a korrupció".

Az önkormányzat Bajnaival védekezik

Az V. kerületi önkormányzat közleményében elismerte, hogy az OLAF vizsgálódott a projekt ügyében, és ehhez a kerülettől kértek is be dokumentumokat, melyeket ők meg is küldtek. Állításuk szerint azonban nem élvezett előnyt egyik cég sem, és a lehívott EU-s támogatásokat is mind a közölt célra használták fel.

Válaszokat vár az ellenzék a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjétől Fotó: Origo

Az önkormányzat szerint ugyanakkor a projekt tisztaságát az is bizonyítja, hogy a projekt előkészítésébe Bajnai Gordon és Szigetvári Péter is belelátott, a volt miniszterelnök pedig el is ment a kész épületek átadására. Erre reagálva egyébként Szigetvári azt mondta: "Talán arra gondolnak, hogy Bajnai Gordon szalagátvágásának a korrupt közbeszerzéshez lenne köze, de ez meg hazugság."

Megszólalt a Fidesz és Kocsis is

Megszólalt az ügyben a Fidesz-frakció is. A képviselőcsoport közleményében azt írta, az OLAF a Budapest Szíve program fővárosi részeit is vizsgálta, akkoriban pedig a fővárosban az MSZP-SZDSZ koalíció kormányzott. Hozzátették: az MSZP-nek és a Szigetvári Viktor vezette Együttnek saját házuk táján kellene keresniük a hibát.

Közleményt adott ki Kocsis Máté fővárosi képviselő, tanácsnok is. Ebben a fideszes politikus azt írta, hogy a Budapest Szíve Program 2. ütemének közbeszerzési eljárása 2009-ben volt, "a Demszky-Hagyó-Steiner korszakban, őket kell a részletekről megkérdezni". Tarlós István 2010 októberében lett főpolgármester és ugyanekkor szerzett többséget a Fidesz-KDNP a főváros közgyűlésében - tette hozzá.

A vs.hu időközben a Legfőbb Ügyészségtől azt is megtudta, hogy valóban érkezett a vádhatósághoz egy anyag az OLAF-tól, amely a Budapest szíve programot érinti. „Jelenleg folyamatban van a megküldött anyag fordítása" - közölte az ügyészség. Az OLAF pedig tudatta, hogy „figyelni fogja azokat lépéséket, amiket az illetékes hatóságok tesznek nemzeti, illetve uniós szinten".