Új kádertemető születhet Budapesten

Zugló, polgárrmsteri hivatal
Vágólapra másolva!
Bár Török Zsolt már a XIV. kerület alkalmazásában áll, de Déri Balázs érkezését senki sem tudta megerősíteni az Origónak. Déri korábban az MSZP sajtófőnöke volt, de bajai videohamisítási ügy után távoznia kellett a párttól. Úgy tűnik, a költségvetés elfogadásáig elcsitulnak a viharok a kerületben.    
Vágólapra másolva!

A budapesti politikára csak ritkán jellemző nagykoalíció jött létre Zuglóban. Korábban Tarlós István Óbudán és Derce Tamás Újpesten tudott egyszerre együttműködni a Fidesszel és az MSZP-vel. Azt már az őszi választások után tudni lehetett, hogy Karácsony Gergelynek valamilyen kompromisszumra szüksége lesz, mivel a Párbeszéd Magyarországnak csupán két képviselője foglal helyet a testületben.

Maradt a koalíció

A Párbeszéd Magyarországért polgármestere először a szocialistákkal állapodott meg, de az önkormányzati cégtisztségek elosztásakor már a Fidesz sem maradt ki az osztozkodásból. Bár a testületben a bizottsági struktúráról és egyéb kérdésekben közel 100 százalékos többséggel hozták meg a határozatokat, de a háttérben már a kezdetektől egymásnak feszültek a PM-es és szocialista képviselők.

Zuglóban a választásokat követően sem nyugodtak meg a kedélyek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A helyzet rendezésére Karácsony megállapodott a Fidesszel, hogy ők is delegálhatnak egy alpolgármestert. Rozgonyi Zoltán személyében a PM-es politikus őszi riválisát és Papcsák Ferenc helyettesét kérte föl, aki majd a költségvetési ügyekért lesz felelős. Az MSZP nem támogatta Rozgonyi megválasztását, de a koalíciót nem mondták föl.

Újabb adók?

A helyzet ismerői úgy vélik, a költségvetés február 26-i elfogadásáig nem várható jelentős összecsapás a pártok között Zuglóban. A 2015-ös büdzsé elfogadása sem lesz konfliktusoktól mentes, mivel minden egyes intézmény saját tervekkel készül, de könnyen lehet, hogy erre nem lesz elegendő forrás. A helyzetet bonyolítja, hogy az önkormányzati cégtisztségeket paritásos alapon osztották el egymás között a pártok, így a köztük lévő huzavona dönti majd el az egyes területekre jutó összegeket.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere megpróbál mindegyik párttal jóban lenni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A probléma abból lehet, hogy Zugló költségvetésének a főösszege 25-ről 17 milliárd forintra csökken majd. Ráadásul a kerület szeretné visszafizetni a beszedett kommunális adót, miközben újabb bevételekkel nem számolnak. Érthető az a szempont is, hogy a Karácsony Gergely vezette önkormányzat nem akar újabb adókat bevezetni, mivel a mostani kiélezett helyzetben ez újabb konfliktusoknak lehetne a táptalaja.

Török visszatért

Zuglóban az is borzolta a kedélyeket, hogy Török Zsolt, az MSZP egykori szóvivője rendezvényszervezőként kapott állást. Ezzel kapcsolatban Karácsony azt mondta, a szocialista politikus rendezvényszervezőként rendben van, hiszen szakirányú végzettséggel rendelkezik, elhelyezése pedig hozzájárult a baloldallal keresett politikai konszenzus megszilárdításához.

Török Zsolt Zuglóban kapott új munkát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Várnai László, a Civil Zugló képviselője korábban kifejtette, szerinte Török álláshelyéről meghirdetett pályázattal kellett volna döntenie a munkaadónak, az adófizetők pénzén működő Zuglói Cserepesház művelődési központnak.

Nem dolgozik ott Déri

Déri Balázs nincs alkalmazásban a zuglói önkormányzatnál – mondta az Origónak Rozgonyi Zoltán. A XIV. kerület fideszes alpolgármestere azzal kapcsolatban említette ezt, hogy olyan hírek láttak napvilágot, hogy Zuglóban dolgozna az MSZP korábbi sajtófőnöke, aki annak idején átadta a hvg.hu-nak azt a hamis videót, amellyel a Fidesz bajai szavazatvásárlását szerették volna bizonyítani.

Rozgonyi Zoltán újra alpolgármester lett a XIV. kerületben Forrás: MTI/Kovács Attila

Rozgonyi Zoltán arról is beszélt a portálunknak, hogy a választást követően mindegyik politikai oldalban megvolt a szándék az együttműködésre, majd ez lassan elillant. A helyi Fidesz mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy a kerület „kádertemetővé” váljon, mivel az önkormányzati cégek pártok közti elosztása révén ettől lehetett tartani. Az alpolgármester a jövőben nem kíván foglalkozni Karácsony és az MSZP vitájával.

Távozott ifjabb Feigli

Egyébként a legutóbbi testületi ülésen derült ki, hogy ifjabb Feigli Ferenc felmondott, miután több hétig a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. Ifj. Feigli korábban a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. műszaki igazgatójaként a cégnél a közbeszerzésekért is felelt. Később kiderült, hogy a közbeszerzések miatt több százmillió forintos kár érhette a társaságot. Feigli kinevezését egyedül a zuglói MSZP támogatta.