Visszaszóltak az RTL Klubnak a kormányzati körök

RTL címlapra
Vágólapra másolva!
Az RTL és a kormány közötti tárgyalásokat nem a kormány kezdeményezte – értesült az Origo. Kormányzati körök nem tartanak a televízió híradójának hangvételétől, így a reklámadót sem módosítják a televízió kedvéért.
Vágólapra másolva!

A kormány és az RTL-csoport közti tárgyalásokat nem a magyar kabinet kezdeményezte – értesült kormányzati forrásokból az Origo. Információink szerint a kormány a közeljövőben nem kíván változtatni a reklámadó mértékén sem. Forrásunk a távoli jövőben esedékes adóváltoztatásokkal kapcsolatban úgy reagált, hogy például a bankadó mértéke is kisebb lesz, ha a magyar államadósság mértéke a GDP 50 százaléka alá csökken.

A kormány nem köt alkut

Kormányzati körökben annak ellenére nem foglalkoznak az RTL Klub híradójának a megváltozott hangvételével, hogy a Fidesz–KDNP népszerűsége az októberi önkormányzati választások után meredeken csökkent. A közelgő Angela Merkel-Orbán Viktor találkozón pedig nem fog szóba kerülni a televízió jövője. Az RTL-lel való tárgyalásokon szó sem volt arról, hogy a kormány valamilyen alku keretében békülne a csatornával.

Dirk Gerkens 2001 óta vezeti az RTL Klubot Forrás: RTL

Megrendülhetett a magyar RTL-vezér pozíciója

Forrásaink szerint a mostani éles nyilatkozatok mögött az állhat, hogy Dirk Gerkensnek, a magyar RTL vezetőjének a pozíciója megrendült. A magyar menedzsment megijedt, és ezért kezdett önálló akcióba, hogy megerősítse a saját helyzetét. Úgy tűnik, a magyar sajtóban „túl van spilázva a téma” – vélekedtek kormányzati körökben.

A Magyar RTL budatétényi székháza Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fenyegetések miatt elköltöztette a családját

Gerkenst a Business Week január 22-i számában a magyarországi reklámadó kapcsán szólították meg. Az RTL vezérigazgatója már tavaly is beszámolt a személyét ért fenyegetésekről, azonban a cikk újabb információkat idéz tőle. A folyamatos fenyegetések miatt a családját külföldre költöztette, ő maga pedig újabban egy belvárosi hotelben lakik, és testőrök kísérik. Mint mondja, Magyarország nem Oroszország vagy Mexikó, de jobb félni, mint megijedni. Amikor az Origo munkatársa tavaly szeptemberben találkozott vele, már akkor is két testőrnek kinéző férfi volt a közelében.

Hangtechnikusok dolgoznak az RTL Klub budafoki stúdiójában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Dirk Gerkens egyébként második feleségét költöztette külföldre, akitől négy éve kislánya is született. Az RTL Klub vezérigazgatója már legalább nyolc éve együtt él feleségével, 2012-ben, a közös gyermekük születése után házasodtak össze. A feleség állítólag most tényleg Olaszországban él. Gerkensnek előző házasságából két nagyobb gyermeke is van, első neje Brüsszelben lakik.

A legbefolyásosabb volt

Dirk Gerkens az első hét alkalommal megnyerte a médiaszakma által összeállított, Marketing & Média szaklap által összesített listát mint a legbefolyásosabb médiaszemélyiség Magyarországon. A közismerten futballkedvelő, Real Madrid-rajongó Gerkens az Origo kérdésére (miszerint nem könnyű-e egy gyenge ligában, azaz világszempontból szinte inszignifikáns médiapiacon nyerni) egy focis hasonlattal válaszolt. „Kicsit olyan ez, mint a spanyol futball-liga, ahol igazából nagyon kevés csapat tud bajnokságot nyerni, leginkább a Real és a Barca. Valójában ott is könnyebb nyerni, mint elvinni a BL-trófeát” – mondta.

Nagy önállóságot adott a vezetőknek

Gerkens 2001-be került a magyar RTL élére, miután az emlékezetes Frei Tamás-botrány („Mennyi pénzért ölné meg a magyar miniszterelnököt?”) után távozott a programigazgató, Gyöngyössy Bence és a vezérigazgató, Piller András. Közvetlen kollégái nagy harcosnak tartják, a médiaeseményeken nyíltan beszél, ha kell, felemeli a hangját, szívesen konfrontálódik, ha cége érdekeit kell védenie. Közvetlen beosztottjai szeretik, mert nagy önállóságot ad az igazgatóságoknak, a részlegek vezetőiben hosszú ideje megbízik, így ő biztos nem olyan ember, aki beleszólna, ki legyen mentor az X-Faktorban, vagy hány órára kerüljön egy-egy műsor.