Vádat emeltek az Orbán-szobrot ledöntő Dopeman ellen

sztárok, A politika miatt nem bokszolhat Dopeman
Vágólapra másolva!
A nemzeti jelkép megsértése miatt indult büntetőeljárást megszüntették, de garázdaság miatt vádat emelhetnek a rapper Dopeman ellen, aki másfél éve egy kormányellenes tüntetésen részt vett az Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló műanyag szobor ledöntésében.
Vágólapra másolva!

A Magyar Szolidaritás Mozgalom 2013. szeptember végén Budapesten tartott kormányellenes tüntetésének házigazdája Dopeman volt, aki egyebek mellett "szemétládának és pofátlannak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását. A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló, bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor sorsára emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt.

Levágták a fejét

A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumnál felállította a szobormaradványt. Ezt az egyik demonstráló ököllel megütötte, más késsel vágott ki belőle egy darabot, és akadt, aki ráfeküdt. A szobor levágott fejét a szervezők elvitték a Szolidaritás székházába.

Dopeman Fotó: Origo

Maradt a garázdaság

A Fővárosi Főügyészség közölte: a gyanúsítottal szemben garázdaság bűntette, valamint nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt indult büntetőeljárás. Az I. és XII. kerületi ügyészség a nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. Az erről szóló határozatban viszont az ügyészség a terheltet arról is tájékoztatta, hogy a megszüntetés nem érinti az ellene nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt indult eljárást. Utóbbi ügyben az ügyészség vádat fog emelni.

Még nem adták be a vádiratot

Ezt a vádiratot azonban a kerületi ügyészség formálisan – a részmegszüntető határozat jogerőre emelkedéséig – még nem nyújtotta be a bíróságra, ezért arról bővebb tájékoztatás egyelőre nem adható – írta az ügyészég.