Obama: Washington nem vallásháborút folytat a terroristák ellen

Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök a CNN hírtelevízióban vasárnap sugárzott interjújában ismételten elutasította, hogy a "terrorizmus elleni" harcot a "radikális iszlám elleni háborúnak" vagy "vallásháborúnak" minősítse.
Vágólapra másolva!

Érvelése szerint az ilyen címkézés akadályozná a radikális ideológiák kiirtását a muszlim közösségekben.

"Nem játszom szójátékot a címkékkel. Úgy hiszem, mindannyian elismerjük, hogy ez olyan különleges probléma, amely a muszlim közösségekben gyökerezik. De azt gondolom, rossz szolgálatot teszünk magunknak ebben a harcban, ha nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy a muszlim közösségek túlnyomó többsége elutasítja ezt az ideológiát" - nyilatkozott az elnök.

Vallásháborúban állunk

Republikánus részről az elmúlt hetekben több kritika érte az elnököt, amiért nem hajlandó a Nyugat ellen Sydneyben vagy Párizsban végrehajtott terrorcselekményt az "iszlám szélsőségességnek" tulajdonítani vagy kijelenteni, hogy az a radikális iszlámban gyökerezik.

"Vallásháborúban állunk a radikális iszlamistákkal. Tényleg nyugtalanít, amikor azt hallom, hogy az Egyesült Államok elnöke vagy vezető szóvivője nem képes elismerni, hogy vallásháborúban állunk" - jelentette ki korábban a Fox Newsnak Lindsay Graham republikánus szenátor.

Az elnök ezzel szemben a vasárnapi nyilatkozatában úgy vélekedett, az Egyesült Államoknak óvakodnia kell attól, hogy a terroristákat cselekedeteik vagy az általuk az Amerika számára jelentett fenyegetés eltúlzásával győzelemhez juttassa.

Nem alkalmazunk kínzást

Obama rámutatott, hogy tisztában van a "terrorizmus szörnyű következményeivel", de - mint mondta - terrorcsoportok nem fenyegetik létében sem az Egyesült Államokat, sem a fennálló világrendet.

Obama kijelentette, hogy büszke az iraki és az afganisztáni háború "felelősségteljes" befejezésére Forrás: AFP/David Mcnew

"Az igazság az, hogy képesek ártani. De megvan a képességünk ahhoz, hogy reagálásunk módját megfelelő módon szabályozzuk, és hogy ne csorbítsuk a lényegét annak, hogy kik vagyunk. Ez azt jelenti, hogy mi például nem alkalmazunk kínzást, hogy ezzel aláássuk az értékeinket és hitelességünket szerte a világon"

"Ez azt jelenti, hogy ezt (a problémát) nem olyan stratégiával közelítjük meg, hogy a megszálló hadseregeket küldünk szét és whack-a-mole-t (játéktermi gumikalapácsos vakondcsapkodást) játszunk mindenhol, ahol megjelenik egy terrorista csoport, mert az elapasztja gazdasági erőnket, és óriási terheket ró a hadseregre"

Sebészi pontosságú csapások kellenek

Az elnök szerint az Egyesült Államoknak "sebészi" pontosságú csapásokat kell mérnie, ha az országot konkrét fenyegetés éri, anélkül, hogy elidegenítené a muszlimok békés és a szélsőségességet elutasító többségét.
Obama kijelentette, hogy büszke az iraki és az afganisztáni háború "felelősségteljes" befejezésére.