Merkel elmondta, miről vitatkozott Orbánnal

Angela Merkel kancellárasszony az Andrássy Egyetemen
Vágólapra másolva!
Elárulta, miről vitatkozott Orbán Viktorral, Petőfit és Konrádot idézett, Putyint bírálta, és személyes indíttatásáról, politikai kudarcairól, Európa kihívásairól is beszélt Angela Merkel a budapesti Andrássy Egyetemen. A német kancellár hallgatók kérdéseire is válaszolt, és átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét.
Vágólapra másolva!

Komoly biztonsági intézkedésekkel, behajtási tilalommal és bombakereső kutyákkal készültek a hatóságok Angela Merkel látogatására a német nyelvű Andrássy Egyetemen, ahol a német kancellár hétfő délután átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét. A rendezvényen Angela Merkel hosszan válaszolt egyetemisták kérdéseire.

Petőfit és Konrádot idézett

Az őt díszdoktori címmel kitüntető Szegedi Tudományegyetemet méltatta rövid beszédében Angela Merkel, aki elmondta, mennyi fontos embert köszönhet ennek az intézménynek a világ: Bibó Istvánt, Szentgyörgyi Albertet és József Attilát említette.

Így érkezett Angela Merkel konvoja az Andrássy Egyetemhez Forrás: Origo

Utána Petőfi Sándort idézte: "Rabok tovább nem leszünk". Angela Merkel emlékeztetett arra, hogy 1989-ig kellett várni ennek megvalósulására. Ahogy az Orbán Viktorral tartott közös tájékoztatón, a kancellár itt is háláját fejezte ki azért, hogy Magyarország fontos szerepet játszott a német egység létrejöttében.

Konrád Györgyöt is idézte, miszerint gazdagok vagyunk, mert Európa egy sokszínű kert. Angela Merkel ezt a sokszínűséget hangsúlyozta.

Kiderült, miről vitáztak Orbánnal

Orbán Viktor olyan kolléga, akivel lehet intenzív beszélgetéseket, akár heves vitákat is folytatni, mert nyíltan kimondja, amit gondol – mondta magyar vendéglátójáról a német kancellár. Példaként említette a hallgatóságnak: "Ma is vitatkoztunk a demokrácia és a liberalizmus kapcsolatáról."

Díszdoktori címet vett át a kancellár a Szegedi Tudományegyetemtől Forrás: MTI

Mi, a CDU három gyökérből táplálkozunk: a liberális, a keresztény-szociális és a konzervatív gyökérből – sorolta. Persze a liberalizmus nem minden, nem a legközpontibb, de ott van – hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor hozzáállásáról elmondta azt is: fontos európai kérdésekben mindig sikerül közös álláspontot kialakítani vele, ami fontos, mert sok esetben egységesen kell fellépni.

Kiosztotta az orosz elnököt

Nem Oroszország ellenében, hanem Oroszországgal együtt kell megteremteni Ukrajna szabadságát és függetlenségét – mondta Angela Merkel, ám élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrán válság miatt. Azt mondta, "ami Ukrajnában zajlik, az Európa szabad és békés berendezkedésének megsértése".

Úgy vélte, Putyin "befolyási övezeteket" lát egyes országokban, nem pedig partnereket. A helyzet rendezése a kancellár szerint katonai eszközökkel nem lehetséges, csak a minszki egyezmény betartása révén. Ha ez megtörténik, csak akkor lehet szerinte az Oroszország elleni szankciók eltörléséről beszélni.

Három fegyver a terror ellen

Angela Merkel kitért a párizsi terrortámadások tanulságaira is. Ezek közé sorolta annak felismerését, hogy az iszlám terror és az antiszemitizmus jelentik a legnagyobb veszélyt, a terror ellen pedig szerinte a szabadság, a demokrácia és tolerancia a hatékony fegyver.

Kiemelte a szabad párbeszéd, az alkotmánnyal való óvatos bánásmód és a pluralizmus fontosságát. Kitért a kancellár a bevándorláspolitika kérdéseire is, a tolerancia és a bevándorlás mellett foglalva állást. Egész Európa bevándorlás helyszíne, hiszen mindenki szabadon költözhet – jegyezte meg.

Ahol sok a munkahely, ott örülnek a bevándorlóknak – hívta fel a figyelmet Angela Merkel, megjegyezve, hogy ez demográfiai problémát is jelent. Más a helyzet a menekültekkel, akik akár biztonsági problémát is jelenthetnek, attól függően, hogy honnan jönnek – tért ki a kérdés egy másik nézőpontjára is.

Politikai pálya nincs kudarc nélkül

A politikához való viszonyáról is kapott kérdést a kancellár a diákoktól. Elmondta, hogy a rendszerváltás előtt kutatóként dolgozott, és az újonnan alakult pártok közül egy kicsinek a színeiben kezdett politizálni – akkor jött rá, hogy a politikában a helye.

Merkel szerint mindenkinek a maga útját kell járnia, és ez olykor kudarcokkal jár Forrás: MTI

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsokat adna a jövő politikus generációjának, Angela Merkel fontosnak nevezte, hogy mindenki a maga útját járja. Ez, és általában a politika olykor kudarcokkal jár – tette hozzá. "Nekem is voltak kudarcaim, de nem azért, mert nő vagyok (...) férfiakkal is előfordul."

Európa hangja 28 ország hangja

Arra a kérdésre, minek tartja magát a kancellár, akit szoktak Európa hangjának is nevezni, Angela Merkel azt válaszolta: Európa hangja 28 hang. Ő pedig – folytatta – a német érdekeket képviseli, de Németországnak akkor jó, ha Európának is jó, ezért mindig kompromisszumra kell törekedni.

A közös valutára, az euróra kitérve Angela Merkel arról is beszélt, hogy az nemcsak egy politikai projekt, hanem elsősorban egy pénznem. "Ezt karban kell tartani, hogy működjön a politikai része is" – tette hozzá. A közös pénz a kancellár meglátása szerint békét teremt, "ezek az országok nem fognak háborúzni egymással".

Sosem volt még ilyen talár

Valószínűleg az Andrássy Egyetem volt a legbiztonságosabb tanintézmény hétfő délután Budapesten. Bár Angela Merkel csak nem sokkal négy előtt érkezett, a német nyelvű felsőoktatási intézmény környékén már délben annyi rendőr volt, amennyit a Kossuth téri tüntetéseken sem látni. A környékbeli utcákat lezárták és három óra után már senki nem léphetett be a Bródy Sándor utcai épületbe.

Aki bejutott, annak sem volt könnyű dolga, és annak is csalódnia kellett, aki esetleg autogramot akart kérni Merkeltől. Már fél órával az érkezése előtt figyelmeztették a hat különböző intézményből érkezett száz diákot: ne fotózzanak és kapcsolják ki a telefonjukat, amikor Európa egyik legbefolyásosabb politikusa a terembe lép. Arról nem is beszélve, hogy biztonsági okokból jobban teszik, ha ülve maradnak.

Rendbontástól persze nem kellett tartani, a résztvevő egyetemistákat előre kiválasztották, bár – mint a helyszínen megtudtuk – nem az előélet, hanem a folyékony német nyelvtudás volt a feltétele annak, hogy valaki élőben is megnézhesse a kancellárt, sőt, kérdezhessen tőle. A Corvinus egyetem hallgatói az Origónak azt mondták, ők főleg gazdasági kérdéseket tesznek majd fel, de volt olyan, akit az érdekelt, Merkel hogyan tudja kezelni a mindennapos stresszt. Kísérőjük mindenesetre azt tanácsolta nekik, ne azt az unalomig ismert kérdést tegyék fel neki, hogyan tudja összeegyeztetni a munkáját a magánéletével.

Négy előtt hirtelen megnőtt az egy négyzetméterre eső biztonsági emberek száma, pár perccel később pedig megérkezett a német kancellár is, abban a talárban, amelyben nem sokkal később a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatta az intézmény rektora.

A talárt korábban az egyetem oktatási rektor-helyettese, Prof. Karsai Krisztina adta át neki, a ruhadarab három színe pedig nem volt véletlen. A különböző színek az intézmény különböző karait jelképezik, az arany a jogi, a zöld a természettudományi, a kék pedig a bölcsészeti karhoz tartozik. Merkel azért ezt a három színt kapja, mert 2013 februárjában ez a három kar kezdeményezte a kancellár díszdoktorrá avatását. Ilyen talár a szegedi egyetem történetében még soha nem volt, Angela Merkel lesz az első, aki ilyet kap.