Vágólapra másolva!
Száz levélváltás közül alig néhányból lesz randevú, de ekkor is jöhet kínos vagy ijesztő meglepetés: hamis profilokról, szexista üzenetekről, nyomulós perverzekről meséltek az Origónak nyilatkozó fiatal társkeresők. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint a trükkös hirdetés csalás, amit a törvény büntet, legalábbis elvileg.
Vágólapra másolva!

Mindenki hallott már olyan társkeresős sikertörténeteket, amikor egyetlen talkálka vezetett házassághoz, évek óta tartó, töretlen szerelemhez. A kudarcokat szépen elhallgatjuk, pedig ezek vannak többségben, a kínos hallgatások, unalomba fúló találkozók viszont csak a kisebb bajt jelentik. Van, amikor a randevú rémálommá válik: a profilból megismert magas, jóképű fiú valójában egy idős perverz, aki csak szexet akar - és nem könnyű tőle megszabadulni.

Ez is bűntény?

Az ilyen esetek miatt is tartja csalásnak, valódi bűncselekménynek a megtévesztő társkereső hirdetéseket Szöőr Anna. A pszichológus és jogász szerint a Btk. világosan fogalmaz: "Csalást az elkövető akkor valósít meg, ha jogtalan haszonszerzés érdekében mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart”. Ezt teszik a gyors szexre vagy anyagi haszonra utazó, hamis profilos ismerkedők, de felelősek az online randifelületek is, melyek beszedik a 600-3000 forintos havi tagsági díjat, anélkül, hogy valóban szűrnék a felkerülő személyes adatokat.

Hogy komoly szűrés nincs, azt saját tapasztalatok is bizonyítják: a próba kedvéért egy ingyenes társkereső oldalra regisztráltunk, random adatokkal és egy tál virsli fotójával - sikeresen. Az Országos Rendőr-Főkapitányság szerint ez ugyanakkor még nem tekinthető bűncselekménynek: mint levelükben kifejtik, a Btk akkor beszél törvénysértésről, ha szándékosan anyagi kárt okozunk a megtévesztéssel. Más adatainak, például képeinek felhasználása viszont vétség is lehet a büntető törvénykönyv alapján, ha azzal "jelentős érdeksérelmet" követünk el.

A lélek sérül

Az okozott kár nem feltétlenül nagy - lehet csak egy vacsora ára is – az átverés viszont annál komoly pszichés-érzelmi sérüléseket okozhat: az áldozatok az önbecsülése csorbul, elveszthetik maradék önbizalmukat is. „Nem egy ügyfelem van, aki online társkeresés közben szerzett lelki sebek miatt fordul hozzám, mint pszichológushoz” - mondta Szöőr Anna.

Maradandó pszichés sérülést, önbizalomhiányt is okozhat az "átverős" randi, állítja a pszichológus Forrás: Thinkstock

Ráborította az asztalt

Mint mesélte, volt olyan ügyfele, akit szinte megvert egy csalódott udvarló. A fiatal nő egy szálloda éttermében találkozott a jól menő üzletemberrel, aki a vacsora után egyből szobára ment volna, hogy ott megmasszírozza a nő nemi szervét. Mikor elutasították, felháborodott, hogy „feleslegesen hülyítették” eddig - vacsorapartnerére lökte az asztalt, majd fizetés nélkül elrohant.”

Pénzt ad, szobára visz: a romantikus önjellemzés sokszor becsapós, az első randin derülhet ki, hogy a partner csak gyors szexet akar Forrás: Thinkstock

Hiba volt felmenni

Ennél is rosszabbul járhatott volna másik kliense, a harmincas, elvált családanya, aki több levélváltás után egy vállalkozóval randizott. A férfi autóval jött elé, mondván, kávézás-beszélgetés előtt fel kellene ugrania az irodájába- a nő pedig hitt neki és beült. Ez volt az első hiba. Az irodáról később kiderült, hogy egy bérházban berendezett stúdióhelyiség, kikészített gyertyákkal, pezsgővel, a vállalkozó pedig rohamot indított, hogy „történjen valami, ha már feljöttek”. Próbálkozása egyre erőszakosabbá vált, az asszony végül csak sikoltozva, dulakodva tudott kiszabadulnia folyosóra. Támadója szerencsére nem követte, nem akart nyilvános botrányt.

Kevésen múlt, hogy a magánirodába felcsábított asszony elkerülte a nemi erőszakot

Forrás: Thinkstock

A pénze kell

A férfiakat főként az ügyfelet kereső prostik, támogatásra utazó lányok miatt éri csalódás, lelombozó, ha több hetes ismerkedés után a nő a randevún közli, hogy mennyi lesz a tarifa, vagy havonta mennyit kér a viszony fenntartásáért. „Az okok eltérnek, a kárvallottakban viszont közös, hogy magukat hibáztatják, amiért bedőltek. Sokaknak egy életre elmegy a kedvük a próbálkozástól. Talán kevesebb csalódott ember lenne, ha ebben az esetben is komolyan vennék és büntetnék a csalást” - összegez Szöőr Anna.

Szerelmet kerestek, hivatásos találtak: a férfiak számára is megalázó, ha csak pénzforrást, kitartót látnak bennük Forrás: AFP

Photoshop és számmisztika

Az Origónak álnévvel nyilatkozó társkeresők megúszták a durvább kalandokat, de ők is találkoztak kozmetikázott profilokkal, a személyes találkozásoknál pedig hol vicces, hol kínos volt a leleplezés. A férfiak rendszeresen családi állapukkal vagy magasságukkal trükköznek - utóbbi viszonylag értelmetlen, ha tényleg találkozni akarnak a kiszemelt lánnyal. "Röhejes volt látni, amikor a magát 192 centisnek valló erősgyerekről kiderült, hogy nem magasabb nálam, azzal a lendülettel hajtottam el” - mondta Petra.

Adjuk magunkat, ha tényleg hódítani akarunk: a kozmetikázott adatok csúfos kudarchoz vezethetnek az első randevún Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Persze a nők is szeretik jobb színben feltüntetni magukat, az életkort és súlyt is kevesebbnek hazudják, photoshoppolt vagy előnyös szögben készített képeket töltenek fel magukról. "Egy bájos, szép arcú lánnyal beszéltem meg randit, csak portréfotót láttam róla. A találkán derült ki, hogy miért, jó ötven kilós plusz volt rajta a kiírt adathoz képest” - mesélte a szintén álnévvel nyilatkozó Bálint.

Százból, ha egyszer jó

Bár megkérdezettek szerint online ismerkedésből csak ritkán lesz igazi szerelem -100 megkeresésből 10 levélváltás alakul ki, azokból is csak egy-két randevú lesz –ettől függetlenül jónak tartják az online társkeresés módszerét.

„Életem eddigi leghosszabb és legkedvesebb kapcsolata is így indult, egy török sráccal jöttem össze. Ez azonban ritka kivétel: most 4-5 oldalon is fent vagyok, és többnyire szexista leveleket, kamu profilokról elég beteg hozzászólásokat kapok – mondta el kérdésünkre a szőke, csinos Anett. "Volt, aki pénzt vagy támogatást ajánlott szexért, egy másik srác pedig bevallotta, hogy a rosszlányok.hu-n is rám keresett, mert sok hivatásos társkereső oldalakon is bővíti az ügyfélkört, persze anyagiak kizárva.”

Mit, hogyan nyalogatnának

Petra sem úszta meg a zaklatást, nyakig begombolt képet osztott meg magáról, mégis tömegével kapta az ajánlatokat. "Részleteznék, mit, hogyan nyalogatnának rajtam, hogyan maszturbálnának a fotómat nézve” –mesélte, hozzátéve, hogy ettől nem ijed meg, az ismerkedésnek szerinte még mindig ez a legtisztább módja.” Kocsmában, részeg emberekkel nem szeretek barátkozni, a társaságban pedig ritkán tűnnek fel új arcok. Itt legalább egyértelmű, ki miért jelentkezett, a bunkókat, perverzeket pedig letiltom - mesélte a fiatal, jól szituált nő, aki egy másfél éves kapcsolatot köszönhet a társkeresőzésnek.

Perverz üzenetek tömegét kapta Petra és Anett is a társkereső oldalon, részletesen ecsetelték, mit hogyan csinálnának a lányokkal Forrás: Thinkstock

Kerüljük a sötétet

A csalást és csalódást nehéz megúszni, de van néhány, főként nők számára ajánlott tanács, amivel elkerülhetőek a Szöőr Anna által is említett keserű-ijesztő tapasztalatok. A videochat sok mindent elárul a másik félről, ahogy az is, ha nem hajlandó élőben megmutatkozni.

Ha már megbeszéltük a randit, a legfontosabb hogy az első találkozó soha ne eldugott, sötét helyen történjen meg - válasszunk napközi időpontot, forgalmas kávézót vagy éttermet, és véletlenül se üljünk be idegen autóba, ezzel teljesen kiszolgáltatottá válunk. Az sem árt, hogy a közelben valaki felkészülten várja az esetleges vészhívást, ha felmentő seregre lenne szükség. „A barátnőm egy félőrült kidobóval randizott, aki lelkesen mesélte, mennyire szeret összeverni embereket . A lány megrémült, alig várta, hogy megszökhessen a szituból, ekkor jól jött volna egy mentőhívás vagy váratlanul betoppanó ismerős” - mesélte Petra.

Visszafogott, határozott

Bár az perverzeket ez sem rettenti vissza, a társkereső profilt érdemes úgy felépíteni, hogy okot se adjon a zaklatásokra. Szexis, dekoltált ruhás képek helyett egy előnyös, de visszafogottabb fotók is megteszik, főként, ha profilképről van szó. Ajánlott a határozott, de nem elutasító mottó, bemutatkozás is, a tapadós vagy zaklató udvarlókat pedig akár visszajelzés nélkül tiltsuk le vagy jelentsük - a válaszlevelek, fenyegetőzések csak megerősítik az illetőt, hogy érdemes ütni a vasat, figyelnek rá.

A határozott fellépés elveheti a zaklatók kedvét, de nem kell elutasítóvá válni Forrás: Thinkstock

Általánosságban is érvényes, hogy nem kötelező minden beérkezett üzenetre válaszolni, különösen, ha tömegével jönnek: a feladó számára talán sértő, ha nem kap választ, de senkitől nem várható el, hogy naponta tucatnyi érdeklődést hárítson el kedves, udvarias hangnemben.