Megvan a válasz, miért nem volt uniós zászló a Merkel-Orbán-sajtótájékoztatón

merkel látogatás parlament sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Alapvetően betartotta a magyar fél a diplomácia alapszabályait, a protokollszakértő szerint azonban Angela Merkel látogatásába ennek ellenére becsúszott néhány hiba. Az Európai Unió zászlóját „minimum illett” volna kitenni, amikor a két politikus találkozott, Orbán Viktor sajtófőnöke szerint azonban teljesen természetes, hogy a német és a magyar lobogók kaptak helyet a sajtótájékoztatón. 
Vágólapra másolva!

Egy olyan munkalátogatáson, mint amilyen a hétfői volt, a protokollosoknak nem sok mozgásterük van. A diplomácia szerint ilyenkor fogadni kell a külföldi állam- vagy kormányfőt, van egy közös megbeszélés, egy sajtótájékoztató és egy étkezés. Ez mindenben teljesült Angela Merkel látogatásán, és a fogadása, valamint a búcsúztatása is rendben zajlott – mondta az Origónak Görög Ibolya.

Angela Merkelt Magyar Levente búcsúztatta Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium/Kovács Márton

A protokollszakértő emlékeztetett rá, hogy az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztató után a látogatás hivatalos része lezárult, így azzal sem volt semmi probléma, hogy Áder János köztársasági elnökhöz már nem ment el vele a magyar kormányfő. A német kancellárt persze egész nap kísérte valaki a magyar külügyminisztériumból, az pedig, hogy a repülőtéren Magyar Levente, a tárca gazdaságpolitikai államtitkára búcsúztatta, egyenesen megtisztelő volt.

Hiányzott az uniós zászló

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a látogatásba ne csúsztak volna bakik. Görög Ibolya például nagyon hiányolta az Európai Unió zászlaját Orbán és Merkel közös sajtótájékoztatóján. Hiába tették ki ugyanis a Parlament épületére a lobogót, ez a szakértő szerint nem volt elég.

„Ha két uniós tagország vezetője találkozik, akkor minimum illik kitenni az EU-zászlót. Ha az egyik ország nem az unió tagja, akkor persze nincs rá szükség, de ebben az esetben ez hiba volt” – érvelt Görög Ibolya.

Magyar és német zászló volt, az uniós hiányzott Fotó: Bielik István - Origo

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtőfönöke reagálásában az Origónak úgy fogalmazott: teljesen természetes, hogy a német és a magyar zászlók kaptak helyet a sajtótájékoztatón.

"Németország kancellárja tárgyalást folytatott Magyarország miniszterelnökével, ennek megfelelően a sajtótájékoztatón a két nemzet lobogója kapott helyet" - írta.

A szakértő azt is furcsának találta, hogy Merkel és Orbán sajtótájékoztatóján nem volt egy magyar protokollos, aki azonnal felkapta volna a német kancellár leejtett tollát. Mivel ez elmaradt, udvarias gesztus volt a miniszterelnöktől, hogy felvette, hiszen ő a férfi – tette hozzá Görög Ibolya.

Angela Merkel leejtett tollát Orbán Viktor adta vissza Forrás: Fotó: Bielik István - Origo

Hiba volt a kézcsók?

Már a látogatás napján felmerült, hogy Orbán Viktornak nem kellett volna kezet csókolnia Merkelnek. Sokan emlékeznek még az esetre, amikor a magyar miniszterelnök 2013 októberében kezet akart csókolni Sonia Gandhinak. Az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnöke akkor a gesztust elég határozottan utasította vissza, hiszen Indiában bűn egy idegen nőt nyilvánosan megérinteni.

Jacques Chirac is megtette

Angela Merkel valószínűleg hozzászokott már a kézcsókhoz, hiszen Jacques Chirac volt francia elnök is üdvözölte már így. Orbán Viktor mégis hibát vétett, hiszen ezzel a gesztussal Merkel női mivoltát hangsúlyozta, pedig a protokollban soha nem ez, hanem a pozíció számít.

Angela Merkel egy kérdésre válaszolva az Andrássy Egyetemen is utalt arra, milyen nőként vezető politikusnak lenni. Az egyik hallgatónak azt mondta: sokat kell tanulni és dolgozni, és ha néha veszítünk is, nem kell azt gondolni, hogy ez azért van, mert nő vagyok – ez a férfiakkal is megtörténik.

Schiffer Miklós stílustanácsadó ezt másként gondolja. Mint mondta, a kézcsók az európai kultúra része, bevett üdvözlési forma. A szakember a TV2 Mokka című műsorában emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor és Angela Merkel több mint egy évtizede baráti, tegeződő viszonyban van egymással.

Putyin miatt a TEK aggódik

Hasonló probléma Vlagyimir Putyin február 17-i látogatásán minden bizonnyal nem lesz. Mivel az is munkalátogatás lesz, a fogadás és a megbeszélés után ott is a közös sajtótájékoztató és az étkezés dominál majd. Az orosz elnök budapesti utazása miatt így valószínűleg majd nem a protokollosoknak, hanem a terrorelhárítóknak főhet majd a feje, hiszen Putyin az amerikai elnök és a katolikus egyházfő után a harmadik legjobban védett ember a világon.