Szijjártó elárulta, miről tárgyalt Merkel és Orbán

merkel látogatás Orbán Viktor; MERKEL, Angela Budapest, fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárt a Parlament főlépcsőjénél 2015. február 2-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2015. február 2. Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárt a Parlament főlépcsőjénél 2015. február 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Cégnevek említése nélkül vetett föl kérdéseket Angela Merkel német kancellár hétfőn a német vállalatok magyarországi tevékenységét befolyásoló magyar kormányzati döntésekről, ezekre „megnyugtató választ kapott” Orbán Viktor kormányfőtől – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kedden, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: ha a gazdasági környezet rossz lenne, akkor 2010 óta nem érkezett volna 6 milliárd eurónyi új német beruházás Magyarországra, ahol 6 ezer német cég 300 ezer embert foglalkoztat.

A miniszter szerint Angela Merkel és Orbán Viktor a találkozón egyetértett abban, hogy a két ország együttműködik olyan geopolitikai kérdésekben, mint az Európai Unió és Oroszország, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió kapcsolatának fejlesztése.

Az orosz szankciókkal kapcsolatos magyar álláspontról nem volt szó Fotó: Bielik István - Origo

A szankciók nem kerültek szóba

Közös érdek az ukrán konfliktus lezárása is, kizárólag békés eszközökkel – mondta a miniszter, aki szerint a tárgyalásokon nem beszéltek az Oroszország elleni uniós szankciók Magyarország általi támogatásának kérdéséről. Hangsúlyozta, hogy Magyarország tartja magát a közös európai döntésekhez.

Szijjártó Péter elmondta: a tanácskozáson „mintegy 1 perc 20 másodpercig” szóba került az illiberális demokrácia fogalmának értelmezése is. A magyar álláspont erről a kérdésről az, hogy különböző országokban különbözőképpen gondolkodnak a demokráciáról, és azért vagyunk különbözőek, hogy ne erőltessük rá saját felfogásunkat a másikra. Hozzátette, hogy az Európai Unió megkérdőjelezhetetlen eleme a demokrácia.

Angela Merkel és Orbán Viktor kapcsolata egészen kiváló a külügyminiszter szerint Forrás: MTI/Illyés Tibor

Konfliktus nincs

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország között semmilyen konfliktusról nem lehet beszélni, és a két politikus személyes kapcsolata is egészen kiváló.

A TV2 Mokka című műsorában Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a tárgyaláson szót váltottak a civil szervezetek működéséről, illetve a média szerepéről is.

Igenis van sajtószabadság

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor világossá tette, hogy a civil szervezetek fontos szerepet töltenek be a társadalomban, de átláthatóan kell működniük.

A sajtószabadság pedig érvényesül Magyarországon, ezt mindenki láthatja, ha kinyitja az újságokat vagy televíziót néz, hiszen mindenki elmondhatja a véleményét, és a kormánnyal szemben kemény kritikák jelennek meg - mondta Szijjártó Péter.