Tombol az influenza Közép-Európában

influenza, megfázás, nátha, felső légúti betegségek, illusztráció
Debrecen, 2011. január 29. Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) vezetője (j) vizsgálja Mezei Jánost a Debrecenhez tartozó Pallagon. A csoport rendszeresen felkeresi a város körüli, nehezen megközelíthető tanyákon élő családokat, akik számára orvosi segítséget nyújtanak, igény szerint beadják a terjedőben lévő influenzajárvány védőoltását, valamint élelmiszer-adományokat osztanak a rászorulóknak. MTI Fotó: Oláh Tibor
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb, közös influenza jelentése szerint tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép-Európában is.
Vágólapra másolva!

Az ECDC-hez beérkezett jelentések szerint tizenkilenc országban van földrajzilag kiterjedt influenzajárvány. Ezek: Izland, Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Írország, Anglia, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Csehország, valamint Magyarország.

Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben Forrás: MTI/Oláh Tibor

Rengeteg a beteg

Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten több mint 71 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Felhívták a figyelmet, hogy az influenza fertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről.

Aki az influenza tüneteit (magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság) észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.