Tömegével érkeznek a koszovói határsértők a Homokhátságra

Koszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő úton Koszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő útonKoszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az
Koszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő útonKoszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő úton
Vágólapra másolva!
A leesett hó és a hidegebbre fordult időjárás ellenére tömegével érkeztek szombaton délelőtt is a határsértők a Homokhátságra – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.  
Vágólapra másolva!

A Mórahalmot és Ásotthalmot összekötő úton öt-tízfős csoportokban gyalogoltak az emberek a településközpontok felé. A zöldhatárt átlépők nagyjából fele fiatal férfi volt, többségük egyetlen kisebb hátizsákot vitt, de akadtak olyanok is, akik mindenféle csomag nélkül, zsebre tett kézzel rótták az utat. A másik részük családos, gyakran csecsemővel vagy óvodáskorú gyermekekkel érkeztek, az utóbbiak az apjuk nyakában ülve utaztak.

Koszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő útonKoszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő úton Forrás: Origo

A legtöbben abból az irányból érkeztek magyar területre, ahol a Szabadka-Horgos autópálya néhány száz méterre megközelíti a határt. A szerencsésebbek csupán néhány kilométert gyalogoltak, amíg a határrendész járőrök megtalálták őket.

Előbb a nők és a gyerekek

Bár Ásotthalomról a délelőtt első felében már több busznyi határsértőt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre szállítottak a rendőrök, dél körül már újra több tucatnyian várakoztak a falu határában rakott tüzeknél melegedve. A rendőrök először a kisgyerekeket és a nőket vitték biztonságos helyre, de határsértők folyamatosan jöttek a településre, majd amikor a buszok elindultak Szeged felé többször meg kellett állniuk, mert újabb csoportok bukkantak föl a földutakon.

Az illegális bevándorlás január első felétől erősödött föl rendkívüli módon az Országos Rendőr-főkapitányság által a rendőrség honlapján pénteken nyilvánosságra hozott grafikon szerint. Míg újév napján 118, január 2-án pedig 134 határsértőt fogtak el, január 30-án ez a szám meghaladta az 1400-at.