Az ország negyedét érintené a magáncsőd

Petróhai Melinda kilakoltatása
Vágólapra másolva!
A Fidesz akkor támogatja a KDNP törvényjavaslatát a családi csődvédelemről, ha azokon a szegényeken segít, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. A kereszténydemokraták elképzelése szerint a magáncsőd intézményét azok vehetnék igénybe, akik rendelkeznek jövedelemmel és némi vagyonnal, Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője szerint a legszegényebbeken nem is a magáncsőd hivatott segíteni.
Vágólapra másolva!

Rövidesen a kormány elé kerül a KDNP családi csődvédelemről, azaz a magáncsődről szóló törvényjavaslata, amely inkább a devizahitelek miatt bajba került családoknak jelenthet újabb mentőövet. A magáncsőd lényege, hogy az adós számára elengedik a tartozása egy részét, de legfeljebb ötven százalékát, ha betartja a mellé rendelt vagyongazda feltételeit.

Megállapodás a vagyongazdával

A vagyongazda az adóssal kötne megállapodást, nem pedig a bankkal. Számba veszi az adós értéktárgyait és befolyó jövedelmeit, és arról is dönt, hogyan osszák be a jövedelmeket, és mit adjanak el a meglévő vagyontárgyakból.

Feltételek

A javaslat szerint a magáncsőd azokon segítene:

  • Akiknek tartozása több mint 200 ezer, de kevesebb mint 40 millió forint.
  • Rendelkeznek jövedelemmel és némi vagyonnal.
  • Hajlandóak együttműködni a csődbiztossal.

Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője a Magyar Nemzetnek beszélt arról is, hogy a Fidesz úgy támogatja a törvényjavaslatot, ha azokon a családokon segít, akik "önhibájukon kívül kerültek bajba, és hajlandóak minden életmódbeli változásnak eleget tenni".

Tisztázatlan kérdések

Az egyelőre nem tisztázott, hogy mennyi jövedelemmel, illetve vagyonnal kell rendelkezni ahhoz, hogy egy család bekerüljön a csődvédelembe. Ez azért fontos, mert a családi csődvédelem segítene azokon is, akik rezsitartozás miatt kerültek bajba, és ez ma Magyarországon két és fél millió embert jelent.

A Habitat for Humanity 2013-as adatai szerint a lakosság negyedének okoz gondot a rezsi, a lakbér vagy a lakáshitel kifizetése. A legrosszabb esetben az adós elveszíti a lakását, márpedig a Habitat szerint pont az lenne a lényeg, hogy a család lakhatása ne kerüljön veszélybe, vagyis akár banki, akár közműtartozás miatt senkitől se lehessen elvenni az otthonát.

Rendőrök felügyelnek egy kilakoltatást Siófokon, 2011-ben Forrás: MTI/Varga György

A Habitat for Humanity álláspontja szerint fontos lenne, hogy a magáncsőd elsősorban a rászoruló családok számára legyen elérhető. A lakhatás megtartását szerintük ekkor is biztosítani kell, a törlesztés idején pedig az adós által megtartható jövedelem nagyságát úgy kell meghatározni, hogy az ne veszélyeztesse a család életkörülményeit, vezessen akár további adóságok felhalmozásához.

Segít a Nemzeti Eszközkezelő

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Origónak azt írta, a törvényjavaslat azokon segítene, akik némi vagyontárggyal és jövedelemmel rendelkeznek, és segítség nélkül nem tudják folytatni a törlesztést. A jogszabály tartalmazni fogja azt is, hogy bizonyos vagyon felett azonban már nem lehet csődvédelmet kérni.

Harrach Péter szerint a mélyszegénységben élőknek a magáncsőd helyett más eszközökkel lehet segíteni, példaként hozta fel a Nemzeti Eszközkezelőt. A családi csődvédelembe bekapcsolódhatnak azok is, akiknél közműtartozás miatt megszüntették a szolgáltatást, de az adósnak lejárt tartozása kell, hogy legyen, így nem kizáró ok az sem, ha a szolgáltatást megszüntették.

Kilakoltatás Kőbányán 2014-ben, egy héttel a téli moratórium kihirdetése előtt Forrás: A Város Mindenkié

Így csinálják az EU-ban

  • Az USA-ban például bizonyos jövedelemhatár (mediánjövedelem) alatt egyszeri adósságtörlesztés az adós egyes vagyonelemeinek elárverezésével, vagy 3-5 év alatt az adósság visszafizetése a vagyon megtartása mellett.
  • Angliában a magáncsődben érintettek valamennyi vagyonukat elveszítik (kevés kivétellel), és 3 évig havi törlesztés és csődgondnokság jellemző.
  • Franciaországban valamennyi vagyon átadása (nagyon kevés kivétellel) és 8 évig tartó havi törlesztést határoznak meg, az adósnál maradó jövedelemösszeg a szegénységi küszöb körüli összeggel azonos.
  • Szlovákiában a vagyon átadása, 3 évig adósságtörlesztés az adós jövedelméből. Azok vehetik igénybe, akiknél az adósság meghaladja az adós tulajdonának értékét. Nagy mértékű adósság a belépési küszöb. Hosszadalmas folyamat (663 euró bírósági költség + ügyvédi költség megfizetése) az eljárás megkezdése, a törlesztés megkezdéséig 3 év várakozás, 3 év törlesztés, 1-2 év az adósságot törlő határozatig). Kevesen veszik igénybe.

A legszegényebbeken nem segít

Berki Judit szociálpolitikus szerint a jelenlegi törvényjavaslat hűen tükrözi a kormány szociálpolitikáját, a célcsoport ez esetben is inkább a középosztály, nem a leszakadó rétegek. Az ő helyzetüket nehezíteni fogja az is, hogy március elsején megszűnik többek között a lakásfenntartási támogatás, és az adósságkezelési szolgáltatás, amely épp a rezsi kifizetésében segített több mint félmillió embernek. Berki Judit szerint ez ahhoz vezet, hogy családok tömegeinél fogják kikapcsolni a szolgáltatásokat, és többen válhatnak uzsorások áldozatává.

Mi a Habitat for Humanity?

A Habitat for Humanity a világ 80 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. A szervezet szerint a lakhatási szegénység Magyarországon 1,5 millió embert érint, ekkora probléma megoldásához széleskörű összefogásra és hatékonyabb lakáspolitikára van szükség. A Habitat for Humanity Magyarország évek óta foglalkozik lakáspolitikai érdekérvényesítéssel, hogy saját eszközeivel - a lakhatási szegénységet feltáró kutatásokkal, szakmai megoldások kidolgozásával, a szegénységben élők problémáinak bemutatásával - meggyőzzék a döntéshozókat arról, hogy Magyarországnak igazságos és befogadó lakáspolitikára van szüksége. A fenti nemzetközi példák is a Habitattól származnak.