Milliárdos cigifogás Vecsésen

illegális cigaretta gyár
Vágólapra másolva!
Egy komplett cigarettagyártó gépsort és rengeteg dohányt találtak a pénzügyi nyomozók egy vecsési telephelyen. A nyomozást az EUROPOL is segítette, de valószínűleg az alvilágból is kaptak információkat a nyomozók. Kilenc bolgár, egy magyar és egy izraeli-magyar kettős állampolgár már előzetesben van. 
Vágólapra másolva!

Összesen 22 tonna dohányt, 2,3 millió szál cigarettát és egy komplett gyártósort foglaltak le a NAV nyomozói egy illegális vecsési dohánygyárban február elején – mondta budapesti sajtótájékoztatóján az adóhatóság egy alezredese.

Tóth Márk beszámolt arról is, hogy a lefoglalt dohányból körülbelül másfélmillió doboz cigarettát tudtak volna készteni. Az üzemben kilenc bolgár állampolgár dolgozott, őket és egy magyar és egy izraeli-magyar kettős állampolgárt már előzetes letartóztatásba helyeztek.

A banda tagjai úgy akarták eltitkolni az üzemet, hogy az áru papíron egy bolgár kamionon szlovákiából indult egy cseh címre.

Az üzem Forrás: NAV

A bolgárok közül már többen voltak büntetve hasonló esetek miatt más európai országokban. A lefoglalt dohány piaci értéke csaknem 2,5 milliárd forint. Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult eljárás.

Ilyen cigaretta is készült Forrás: NAV

Nagy Zoltán, az Európai Rendőrségi Hivatal Műveleti Központjának vezetője arról beszélt, hogy a cigarettacsempészet Európában a tíz legfontosabb bűncselekmény közé tartozik. A mostani akciót az EUROPOL szakértői és elemzői munkával segítette.

A gyártósor egy része Forrás: NAV

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a magyar nyomozók olyan információkhoz is juthattak, amelyek az alvilágból, konkurens bűnözői csoportoktól érkeztek.