Átláthatóságra figyelmeztetett az új amerikai nagykövet

Colleen Bell
Colleen Bell új amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere írnak alá szerződést az EMMI épületében 2015 február 3-án
Vágólapra másolva!
Egyetlen mondattal, de kicsit odaszúrt a magyar kormánynak Colleen Bell az amerikai kereskedelmi kamera fórumán. Miközben az új amerikai nagykövet méltatta az amerikai-magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat, azt is kijelentette, hogy a külföldi befektetők számára az átláthatóság és a kiszámíthatóság a legfontosabb. 
Vágólapra másolva!

Nemcsak politikai partnerekként, hanem barátokként is üdvözölte egymás Colleen Bell és Szemerkényi Réka az AmCham üzleti ebédjén. Az Egyesült Államok budapesti és Magyarország leendő washingtoni nagykövete egyaránt felszólalt az összejövetelen.

Átláthatóságot akar

Colleen Bell beszédében arra figyelmeztetett: egy külföldön beruházó vállalatnak nagyon fontos, hogy egy adott szabályt nem változtassanak meg önkényesen egyik napról a másikra. A globális versenyben, amikor egy vállalat dönt egy beruházás helyszínéről, jellemzően az alapján dönt, hogy hol a leginkább átlátható a szabályozás – mondta.

Colleen Bell három hete érkezett Magyarországra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az amerikai nagykövet kitért az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti tervezett szabadkereskedelmi megállapodásra is, erről ugyanis szavai szerint volt néhány félreértés a magyar sajtóban. Ezek közül a legnagyobbnak nevezte, hogy a majdani megállapodás miatt módosítani kellene a magyar alkotmányt, amely kimondja, hogy Magyarországon a mezőgazdaság mentes a génmódosított (GMO) szervezetektől. Ez nem igaz, az Egyesült Államok tiszteletben tartja Magyarország álláspontját és az alkotmányos szabályt – hangsúlyozta.

Szemerkényi hivatalba lép

Colleen Bell után Szemerkényi Réka lépett a színpadra, aki elárulta, hogy már a héten Washingtonba utazik, hogy elfoglalja állomáshelyét, és előreláthatóan február 23-án adja át megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek. Néhány hete Colleen Bellt is rendkívül gyorsan, megérkezése után három nappal fogadta Áder János köztársasági elnök.

Szemerkényi Réka kiemelte, hogy Magyarország transzatlanti elkötelezettsége változatlan, a keleti nyitás nem alternatívája a Nyugattal ápolt kapcsolatoknak.

Szemerkényi Réka már a héten Washingtonba utazik Forrás: MTI/Soós Lajos

A magyar kormánynak rendkívül fontos az energiabiztonság garantálása is – tette hozzá.

Szemerkényi Réka az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szólva kifejtette: ez egy egyedülálló lehetőség, és Magyarország elkötelezett a tárgyalások folyatatása mellett. A megállapodással erősebbé válhatnak az Egyesült Államok és az EU közötti kapcsolatok, az egyezményhez kölcsönös érdekek fűződnek – mondta.