Erre lesz ideje Putyinnak Budapesten

Orbán; PUTYIN
Novo-Ogarjovo, 2014. január 14. Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) és a hivatalos moszkvai munkalátogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2014. január 14-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Vágólapra másolva!
Magyarország külpolitikájának egyik legfontosabb célja a partnerség talaján álló együttműködés Oroszországgal – a többi közt ezzel indokolta Vlagyimir Putyin budapesti látogatását Szijjártó Péter a parlamentben. Az orosz elnöknek mindenesetre zsúfolt programja lesz, amibe Orbán Viktor csak rövid időre fér bele. 
Vágólapra másolva!

Nem sok ideje lesz Orbán Viktorra az orosz elnöknek. Vlagyimir Putyin viszonylag későn, kedden délután kettőkor érkezik Budapestre, de még mielőtt a magyar kormányfővel találkozik, két koszorúzáson is részt vesz – tudta meg az Index.

Orbán Viktor tavaly januárban Moszkvában találkozott Putyinnal Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Putyin a repülőtérről egyenesen a Hősök terére megy, ahol koszorút helyez el, majd délután háromkor ugyanezt teszi a Fiumei úti temető szovjet katonai parcellájában. Orbán Viktorhoz csak ezután megy a Parlamentbe, de tárgyalásuk nem fog sokáig tartani, mert a program szerint 16.45-kor egyezményt írnak alá, 17 órakor pedig közös sajtótájékoztatót tartanak. Este fél 7-kor az orosz elnököt ezután Áder János köztársasági elnök fogadja a Sándor-palotában.

Diplomáciai nagyüzem Pesten

Az elmúlt néhány hétben valóságos diplomáciai nagyüzem zajlik Budapesten, két hete ugyanis Angela Merkel német kancellár látogatott a magyar fővárosba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában a Parlament mai ülésén ezt azzal magyarázta, hogy a változó világpolitikai helyzetben „versenyelőnyt jelent a gyors reakció”.

Szijjártó Péter a nemzeti külpolitika céljairól beszélt napirend előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

A nemzeti külpolitika négy célja

Szijjártó beszédében a nemzetközi külpolitika legfontosabb céljait is megnevezte. Elsőként idesorolta, hogy meg kell erősítenünk stratégiai szövetségünket Németországgal, amire – ahogy fogalmazott – Angela Merkel látogatásán sor is került.

A tárcavezető feladatnak nevezte azt is, hogy tovább javítsuk szövetségesi együttműködésünket az Egyesült Államokkal. Azt ő is elismerte, hogy pozitív változások kezdődtek el, de hogy ezt még inkább elmélyítsük, Magyarország hamarosan növelheti hozzájárulását a kurdisztáni stabilitás létrehozásának érdekében.

Angela Merkel két hete járt Budapesten Forrás: Fotó: Bielik István - Origo

Inkább tűzszünet, mint háború

Harmadik célként Szijjártó azt nevezte meg, hogy béke legyen Ukrajnában, méghozzá tárgyalásos úton.

„A törékeny tűzszünet mindig jobb, mint egy stabil háború” – fogalmazott a külügyminiszter, aki kiemelte, Magyarország segít abban, hogy Ukrajna még több humanitárius és gazdasági segítséget kapjon.

Emellett "pragmatikus, partnerségen, egymás és a nemzetközi jog iránti tisztelet talaján álló együttműködésre törekszünk Oroszországgal annak érdekében, hogy meg tudjuk kötni a Magyarország számára oly fontos gazdasági és energiabiztonsági megállapodásokat" – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy e megállapodások megkötése felé vezető úton Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása fontos mérföldkő lehet.