Putyin blokád alá vonja Budapestet

Vladimir Putin
Russian President Vladimir Putin looks on from his car as he leaves the Elysee Palace following his meeting and dinner with his French counterpart in Paris on June 5, 2014. Russian President Vladimir Putin met for talks with French President Francois Hollande, as world leaders engaged in a bout of shuttle diplomacy over Ukraine ahead of D-Day ceremonies. AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Vágólapra másolva!
Megbénul Budapest Vlagyimir Putyin villámlátogatása miatt: a rendőrség négy fővárosi hidat, autópályák és főutak bevezető szakaszait zárja le időszakosan, elérhetetlen lesz a belváros, a Kossuth tér és a Budai Vár környéke is. Térképen mutatjuk, merre nem érdemes elindulni, amíg az orosz elnök koszorúzik és tárgyal.
Vágólapra másolva!

Csak pár órát tölt Budapesten az orosz elnök, a főváros forgalmát és tömegközlekedését viszont szinte teljesen megbénítja Vlagyimir Putyin látogatása: a kisföldalatti nem jár reggel 10 óra és este fél 8 között, helyette pótló buszok szállítják az utasokat a Mexikói út és a Vörösmarty tér között – a 2-es metró pedig kihagyja a Kossuth teret, egészen este fél hétig.

Hajó sem jár

A biztonsági intézkedések nem csak a metrót, de a Kossuth teret megközelítő összes útvonalat érintik, beleértve a hajókat is, hiszen a D11-es hajó kedden nem köthet ki a téren. A 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Széchenyi István tér között jár. Pótlóbuszok váltják a 70-es, 78-as trolikat is, ezek a Kossuth Lajos tér helyett az Arany János utcai végállomásra terelve közlekednek.

Gyakorlatilag leáll Budapest közlekedése az orosz államfő látogatása miatt Forrás: AFP/Fred Dufour

Zárlat Pesten és Budán

Forgalomkorlátozás várható a Fiumei, a Thököly, az Andrássy és az Üllői úton, de a Károly körúton is. Elérhetetlen lesz a Belváros, a Szent István bazilika környéke, a Hősök tere és a budai Vár, ahol délután 4 óra és este fél 8 között korlátozzák a Sikló forgalmát, és időszakosan nem jár majd a 16-os busz sem.

Négy hídon is jöhet Putyin

A rendőrség 14 kerületben zár le ideiglenesen hidakat és utakat déltől este 9 óráig: az elnöki delegáció érkezése miatt forgalomkorlátozás várható a Rákóczi, az Erzsébet és a Margit hídon, valamint a Lánchídon is.

Szinte minen fővárosi bevezető utat és forgalmas csomópontot lezártak, készülve az orosz elnök érkezésére. A képre kattintva nagyobb méretű térképet láthat Forrás: Police.hu

Leárják az M0-ás, az M3-as és az M5-ös fővárosi bevezető szakaszát, és a Népligettől a kezdve 4-es főút bevezető szakaszát is. Ferihegyet így alig lehet megközelíteni, a 200E busz terelőúton jár majd a reptér irányába. Időszakosan zárlat alá kerül az M0-ás, is a 6-os főút bevezető szakaszától, az orosz elnök konvoja így több útvonal közül választhat. Aktuális információkat a BKK és a rendőrség honlapján találhatnak a forgalomkorlátozásokról.

Koszorúz és tárgyal

Vlagyimir Putyin sok programot sűrített villámlátogatásába: mint az Index megtudta, várhatóan délután 2-kor érkezik, a reptérről egyenesen a Hősök terére megy, ahol koszorút helyez el, majd délután a Fiumei úti temető szovjet katonai parcellájában koszorúz majd. Orbán Viktorral ezután röviden tárgyal a Parlamentben - 16.45-kor már egyezményt írnak alá, 17 órakor pedig közös sajtótájékoztatót tartanak. Este fél 7-kor az orosz elnököt ezután Áder János köztársasági elnök fogadja a Sándor-palotában.

Ez az IL-76MD hozza majd Putyin páncélozott autóját Forrás: Budapest Airport

Gáz, atom, diplomácia

Az orosz elnök látogatása kulcsfontosságú a hazai energiabiztonság szempontjából, mondta még a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin az orosz-magyar gázszerződés meghosszabbításáról vagy megújításáról állapodik meg Orbán Viktorral, és tárgyalnak a paksi bővítés hátterérő is. Szintén téma lehet a találkozón, hogy magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban.

Akik nem kérnek Putyinból

Az orosz elnök látogatását ellenzéki demonstrációk előzték meg: hétfő este több százan vonultak végig a Keleti és a Nyugati pályaudvar között, demonstrálva a putyinista illiberális demokrácia ellen.

Több százan tüntettek Vlagyimir Putyin érkezése miatt Budapesten, február 16-án Fotó: Polyák Attila - Origo

Kedd hajnalban pedig egy kisebb lakás méretű molinó jelent meg a Lánchídon. Paks 2 – kösz, nem! – ezt üzenték a Párbeszéd Magyarországért aktivistái a Budapestre érkező Vlagyimir Putyinnak. Az orosz elnök konvoja ugyan várhatóan áthalad majd a hídon, de már nem láthatja a háromnyelvű - magyar, angol és orosz - feliratot.