Három hétig még biztosan zárva lesz a Déli

Vágólapra másolva!
Pénteken mutatja be a Déli pályaudvar alagútja fölött lévő rézsű helyreállítási munkálatait pályázaton elnyerő kivitelezőt a MÁV, miután várhatóan ma megkötik a szerződést.
Vágólapra másolva!

Lőcsei Virág, a társaság szóvivője azt mondta, a helyreállítás előreláthatólag három hétig tart majd, jelenleg a hatósági engedélyeket szerzik be, a részletekről szintén pénteken tartanak sajtótájékoztatót.

Kétszer is megcsúszott

A MÁV korábbi közlése szerint az ideiglenes helyreállítás során az alagút feletti területet tehermentesítik, stabilizálják a rézsűt, megoldják a vízelvezetést, és eltávolítják a sérült falazati elemeket. A végleges helyreállítás akár a nyár végéig is eltarthat.

A megcsúszott támfal Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról korábban az Origo többször írt, január 25-én támfalkövek hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán, másnap pedig a támfal is megcsúszott. A támfal első megcsúszásakor a MÁV lezárta az alagútnál lévő egyik vágányt, és átszervezte a Déli pályaudvar közlekedését, január 31-én pedig teljesen lezárta a pályaudvart.

A rétegvíz a felelős

A szakértői vélemény szerint a rétegvíz okozta a támfal megcsúszását, az újbudai önkormányzat nem felelős a történtekért, a helyreállítást a MÁV-nak kell elvégeznie. Arról még nincs információ, megfizeti-e valaki azoknak a kereskedőknek a kárát, akik a pályaudvar bezárása miatt bevételtől estek el.