Kósa: Nem leszünk tranzitország!

Kósa Lajos Budapest, 2015. január 19.
Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biz
Budapest, 2015. január 19. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke újságíróknak nyilatkozik a testület zárt ülése után a Parlamentben 2015. január 19-én. Az ülés témája volt a Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdések a franciaországi terrortámadás után. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország nem lesz tranzitország, sem felvállalni, sem finanszírozni nem tudja ezt a szerepet, mondta Kósa Lajos. Az ellenzéki bírálatokat szándékos zűrzavarkeltésnek minősítette, és az uniót is bírálta, mert Brüsszel korábban kritizálta a menekültügyi őrizet intézményét.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint a jelenlegi, az idegenrendészeti őrizet alkalmazását nagyrészt kizáró szabályok szerint Magyarország nem tud mit kezdeni az illegális határátlépőkkel, mondta Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke. Magyarország nem tudja felvállalni, sem finanszírozni a jelenlegi tranzitország szerepét, tette hozzá.

Szándékos zűrzavarkeltés

Szándékos zűrzavarkeltés folyik a kérdésben, mondta Kósa Lajos a parlamenti vitanapon elhangzott ellenzéki bírálatokról. Az illegális határátlépők kérdését szerinte ugyanis egyesek a terrorizmussal keverték össze, míg mások az ide érkező uniós polgárokkal (akik Kósa Lajos szavai szerint ugyanolyan jogi státuszt élveznek, mint a magyar állampolgárok), vagy azokkal a magyarokkal, akik az Európai Unió területén vállalnak munkát.

Súlyosbodni fog

A tendencia azt vetíti előre, hogy a probléma csak súlyosbodni fog, idén már akár a százezret is meghaladhatja a menekültek száma, véli Kósa Lajos. Míg 2012-ig számuk nem volt több háromezernél, 2013-ban már 18 ezren, tavaly 42 ezren, idén pedig február 20-ig 26 ezren lépték át illegálisan a határt.

Magyarország nem lesz tranzitország Forrás: MTI/Kovács Tamás

Előbb-utóbb visszakerülnek

Tavaly alig több mint ötszáz menekültkérelem bizonyult megalapozottnak, a többség nem vált jogosulttá a státuszra, mondta a Fidesz alelnöke. Az eljárások többsége azért nem folytatható le, mert az érintettek elhagyják az országot. Ők azonban az európai szabályozás miatt előbb-utóbb visszakerülnek Magyarországra, az egyéb uniós országból visszaküldöttek száma így az elmúlt évek adatai alapján akár a százezret is elérheti.

Bírálta az uniót

Kósa Lajos bírálta az Európai Uniót, amely 2012 tavaszán kifogásolta a Magyarország által alkalmazott menekültügyi őrizet intézményét, mint mondta, emiatt az itt nyilvántartásba vetteknek még kíséretet sem biztosíthatnak a magyar hatóságok. Az eljárás egy jóval szűkebb hatáskörben alkalmazható (a nyilvánvalóan bűncselekményre készülőkre), így az illegális határátlépőknek kevesebb mint 10 százalékát érinti, de az unió még ezt a számot is magasnak tartja.