Tóásó Előd hazatérését szorgalmazza Szijjártó Péter

A Bolíviában terrorizmussal vádolt Tóásó Előd (k) perének újabb tárgyalási napján a bolíviai Santa Cruzban 2013. június 17-én
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált nagykövetét, hogy segítse Tóásó Előd hazatérését - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton.
Vágólapra másolva!

A közleményben a tárca üdvözli, hogy az évek óta jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd, magyar állampolgár szabadlábra kerülésének pillanata nagyon közel van.

A Bolíviában terrorizmussal vádolt Tóásó Előd hamarosan hazatérthet Forrás: MTI/EPA

Szijjártó Péter miniszter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, hogy személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot. A konzuli szolgálat fel van készülve arra, hogy a megfelelő technikai segítséget biztosítsa számára.

Vádalku

Tóásó Elődöt fegyveres felkelésben való bűnrészességért pénteken ítélte öt év tíz hónap szabadságvesztésre vádalku keretében egy bolíviai bíróság, bolíviai-horvát kettős állampolgárságú társával, Mario Tadic-csal együtt.Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.