Megvan, miért bukott a Fidesz Veszprémben

Veszprémi választás
Veszprémi választás
Vágólapra másolva!
Veszprémben Kész Zoltán független jelölt a voksok 42,66 százalékát szerezte meg a vasárnapi időközi országgyűlési választáson. Némedi Lajos, a Fidesz–KDNP jelöltje 33,64 százalékot kapott. Az Origo olvasói szerint az ellenzék és a Fidesz tevékenysége együttesen alakította a végeredményt.
Vágólapra másolva!

A veszprémi választási eredmény kapcsán megkérdeztük olvasóinkat, mi vezethetett Kész Zoltán győzelméhez. A 11 500 szavazó 52%-a vélte úgy, hogy az ellenzék végzett remek munkát, a válaszadók 32%-a szerint ugyanakkor már nem trendi a Fidesz, ezért nyerhetett Kész Zoltán. A voksolók 8%-a szerint a Simicska-ügy, míg 7%-uk szerint a Putyin-látogatás befolyásolta a végeredményt.

Orbán tanult belőle

A kormányfő a közösségi oldalán reagált a veszprémi eredményre. Azt írta: "A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon."

Széles Gábor már bűnbakot is talált a Fidesz vereségére. "Na most S.L. örülhet." – írta, ami minden valószínűség szerint Simicska Lajosra való utalás lehet.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint nem is volt tétje a veszprémi választásnak. A politikus hétfő reggeli rádióinterjújában azt mondta: A Fidesz–KDNP úgy fogalmazta meg a választás tétjét, hogy ki képviseli Veszprémet és környékét az Országgyűlésben, Kész Zoltán viszont a kormánypártok kétharmados parlamenti többségének sorsát határozta meg tétként.

Veszprémi választás Forrás: MTI/Nagy Lajos

Ez most milyen kétharmad?

Az ellenzék egy része máris előrehozott választás kiírását sürgette a veszprémi eredmény kapcsán, többen pedig annak örülnek, hogy megszűnik a Fidesz–KDNP parlamenti kétharmada. A helyzet azonban ennél árnyaltabb, csupán néhány olyan törvény, illetve törvénymódosítás van, amelyekhez a parlamenti képviselők abszolút kétharmadára van szükség. A legtöbb törvény megszavazásához a jelen lévő képviselők túlnyomó többsége kell, vagyis elméletben igen, gyakorlatban nem teljesen szűnt meg a kétharmados jobboldali fölény.