Aki veszít Veszprémben, ellenzékbe kerül

némedi lajos plakát némedi lajos plakát
veszprém választás riport
Vágólapra másolva!
Közel egy év alatt a Fidesz–KDNP elveszítette a szavazóinak több mint felét a veszprémi 1-es számú körzetben, míg a baloldal hat százalékponttal tudta növelni a hívei számát – derült ki a február 22-i időközi országgyűlési választás eredményeiből. A kormánypártok tíz kis településen is kikaptak, míg Veszprémben csak 11 szavazókörben nyertek. A Jobbik és az LMP sem lehet boldog az eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi veszprémi időközi voksolást a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte: Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz–KDNP jelöltjére a választók 33,64 százaléka szavazott. Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz–KDNP-frakciószövetségnek nem lesz kétharmados többsége az Országgyűlésben.

A veszprémi időközi parlamenti voksolás végeredménye Forrás: Origo

Erősödött a baloldal

A 2014-es országgyűlési választás óta alapvetően alakultak át az erőviszonyok a veszprémi 1-es számú körzetben. Tavaly áprilisban Pál Béla, a baloldal közös jelöltje 13 009 szavazatot kapott, ami 27,64 százalékot jelentett. Most Kész Zoltán 13 871 szavazattal 42,66 százalékot kapott. Egy időközi választás esetében már az is komoly eredmény, hogy az ellenzék a 2014 tavaszi eredményéhez képest növelte a szavazóinak számát (hat százalékponttal).

Kész Zoltán növelni tudta a baloldali tábor méretét Forrás: MTI/Nagy Lajos

A vesztesek

A kormánypártok 2014-ben 22 194 szavazatot szereztek ebben a körzetben, most viszont Némedi Lajos csak 10 939 darabot. A Fidesz–KDNP tíz hónap alatt elvesztette a szavazóinak 51,71 százalékát. A Jobbik esetében a veszteség 40,77 százalék volt, míg az LMP-nél 48,80 százalék. A választás legnagyobb vesztesei egyértelműen a kormánypártok voltak, de az LMP és a Jobbik is bukott.

Némedi Lajos nem tudta mozgósítani a korábbi Fidesz-híveket Forrás: MTI/Nagy Lajos

Billegő körzet

A választás egyik nagy tanulsága, hogy a voksolás eredménye egyáltalán nem igazolta vissza a közvélemény-kutatási adatokat. Az országos tendenciák szerint a kormánypártok, ha veszítettek is támogatottságukból, de az összes intézet szerint őrzik a vezető pozíciójukat. A felmérések a baloldal stagnálását, a Jobbik és az LMP erősödését mutatták, de a veszprémi választáson mégsem ez történt.

Ez azért is fontos, mivel a körzet alapvetően mindig az országos tendenciákat képezte le. Mindig az a párt győzött az érintett településeken, amelyik később kormányt alakított. Bár 2002-ben és 2006-ban a legtöbb szavazatot a Fidesz listája kapta, a második fordulóban mégis a baloldal jelöltje szerezte meg a mandátumot. A választókerület éppen emiatt billegőnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy a valós országos támogatottsági adatok képződnek le.

Veszprém mindig is billegő körzet volt Fotó: Bielik István - Origo

Veszprémben majdnem mindent vitt Kész

A körzetet úgy alakították ki, hogy az inkább baloldalinak számító Veszprém mellé olyan települések kerültek, amelyekben inkább a jobboldal van fölényben. Éppen emiatt sokan arra számítottak, hogy bár Veszprémben szoros eredmény születik, de a kisebb falvak miatt végül a kormánypárt megőrzi a többségét. A szavazóköri eredményeket megnézve egy másik érdekes jelenséget is láthatunk.

Kész Zoltán győzelmét egyértelműen Veszprém szállította, mivel az 56 szavazókörből 44-et megnyert, Némedi Lajos 11-ben diadalmaskodott, míg egy szavazókörnek még nincsen eredménye, mivel a külföldről érkező szavazatokat abba keverik majd bele. A Fidesz csupán néhány kertvárosi, belvárosi és a városhoz csatolt falusi területen nyert.

Kész győzelmét segítette, hogy a megyeszékhelyen lényegesen magasabb volt a részvétel, mint a kisebb településeken. Több szavazókörben is 50 százalék fölötti volt az aktivitás, ami egyáltalán nem jellemző az időközi voksolásokra.

Kész Zoltán majdnem az összes veszprémi szavazókört megnyerte Fotó: Bielik István - Origo

A bizonyíték?

A 24 kis település közül a Fidesz jelöltje csupán 14-ben győzött, míg például a tavaly őszi önkormányzati választáson az összes helyen megszerezte a voksok többségét. A visszaesés egyértelműen azt mutatja, hogy a kormánypárt korábbi hívei jóval kisebb arányban mentek el szavazni.

Az egyik legjobb példa erre Csehbánya és Tés esete. Az előbbi kis településen a 2014-es parlamenti voksoláson Navracsics Tibor a szavazatok 60,59 százalékával nyert, míg február 22-én Némedi Lajos csupán a voksok 35,48 százalékával. A részvétel ezen a településen a tavalyi 71 százalékról 40-re esett vissza.

Tésen 61,5 százalékos volt a részvétel 2014 áprilisában, ez idén februárra 36,4 százalékra esett vissza. Navracsics Tibor 53,86 százalékkal győzött egy évvel ezelőtt, most Némedi Lajos 45,06 százalékot kapott. A visszaesés ebben az esetben is teljesen egyértelmű, és alátámasztja azt a felvetésünket, hogy a falvakban a baloldal nem szerzett sok új szavazót, inkább a fideszesek maradtak otthon.

Navracsics Tibor részben megmagyarázta a vereség okát Forrás: MTI/Nagy Lajos

Így magyarázkodott Navracsics

Navracsics Tibor, a veszprémi körzet korábbi képviselője a Klubrádióban részben azzal magyarázta a kormányoldal vereségét, hogy 2014 áprilisában az vezetett nagyarányú győzelméhez, hogy olyanok is rá szavaztak, akik a pártlistán máshová adták le a voksukat. Az uniós biztos magyarázta csak részben állja meg a helyét, mivel 2014-ben csupán 2,52 százalékponttal szerepelt jobban, mint a pártja.

Navracsics a pártlistához képest való jobb szereplése 2014-ben egyáltalán nem volt egyedülálló jelenség, mivel Kósa Lajos, Kara Ákos, vagy éppen Karácsony Gergely is hasonló arányban kapott több szavazatot az általa képviselt párthoz képest.