Veszprém után sem szűnik meg a Fidesz-kétharmad

Veszprémi választás - Kész Zoltán szavaz
Kész Zoltán
Vágólapra másolva!
Az ellenzék számára szimbolikus győzelem, a Fidesz-kétharmad számára pedig nem feltétlenül végleges vereség, hogy az ellenzéki támogatással indult, független Kész Zoltán nem várt előnnyel verte meg fideszes ellenfelét. Az ellenzék egy része már előrehozott választást követel. Miközben a kétharmadot csak bizonyos esetekben bukta a kormánykoalíció.
Vágólapra másolva!

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz–KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben – így értékelte saját győzelmét a független Kész Zoltán, aki a fideszes Navracsics Tibor helyét foglalhatja el az Országgyűlésben. Mandátuma a kétharmados kormánypárti többséget megbontja ugyan, de nem biztos, hogy gátolja a kétharmados törvények módosítását.

Így is meglehet a kétharmad

Kész Zoltán győzelme egyúttal azt is jelenti, hogy a Fidesz–KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

Kész Zoltán a győzelmét ünnepli – az eredmény inkább szimbolikus jelentőségű az ellenzék számára Forrás: MTI/Nagy Lajos

Ám László Róbert, a Political Capital elemzője szerint a kétharmados döntésekhez a szavazáson jelen lévők kétharmada szükséges, ez pedig továbbra is meglehet. Néhány személyi kérdés és az alaptörvény módosítása azonban mostantól már nem lesz könnyű a Fidesznek – mondta az Origónak László Róbert.

Hogyan nem kétharmad a kétharmad

A Fidesz csak a minősített kétharmadot veszítette el. Vannak ugyanis olyan törvények, amelyeket az Országgyűlés (199 képviselő) kétharmadának szavazatával lehet módosítani. Ilyenek például a választási rendszerre vonatkozó szabályok és az alkotmány. Van azonban olyan jogszabály, amelyhez az éppen jelen lévő szavazók kétharmada kell. Ilyen volt a trafiktörvény módosítása decemberben. Ennek lényege, hogy a trafikok csak állami ellátótól vehetnek árut. Ez úgy ment át, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem Vona Gábor nem vett részt a szavazáson. Ezzel a fegyverrel a Jobbik az ideologisztikus törvények szavazásakor simán élhet, azaz, nem mennek be a terembe gombot nyomni, de a volt miniszterelnök esete is mutatja, hogy akár a baloldal is kihasználhatja ezt a lehetőséget.

Inkább csak szimbolikus

Kész Zoltán győzelmének inkább szimbolikus értelemben, mintsem a kormánypártok hétharmados többségének elbukása miatt van jelentősége, hiszen sarkalatos, illetve kétharmados törvényeket továbbra is el tudnak fogadtatni a kormánypártok – ismerte el az Origo kérdésére Szentpéteri Nagy Richard is.

Kétharmados döntéseket ezután is megszavazhat a Fidesz, bár nehezebb lesz Forrás: MTI/Soós Lajos

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a vasárnapi győzelem inkább azért fontos, mert az ellenzék erőre kaphat, és esélyessé teheti magát egy 2018-as győzelemre. Ezt erősítette meg László Róbert is, aki szerint mostantól a Fideszről el lehet hinni, hogy bárhol ki tud kapni.

Nem várt előnnyel győzött

Bár győzelemre készült, arra talán még az ellenzéki pártok többsége – az MSZP, a DK, az Együtt és a Liberálisok által támogatott, független Kész Zoltán sem számított, hogy ilyen jelentős előnnyel veri meg a FideszKDNP által indított ellenfelét, a város alpolgármesterét, Némedi Lajost. Már a szavazatok harmadának összeszámolásakor látszott, hogy a verseny nem is olyan szoros, mint ahogy előzőleg várták.

Az eredmény 99 százalékos feldolgozottságnál Forrás: Origo

Kész Zoltánnak még vasárnap este gratulált fideszes ellenfele, Némedi Lajos éppúgy, mint az uniós biztossá választott Navracsics Tibor, akinek a parlamenti mandátumát elnyerte. Gratulált a Fidesz is, és még Orbán Viktor miniszterelnök is megállapította: van tanulsága a kormánypártok vasárnapi vereségének. Széles Gábor pedig arra is rájött, ki örülhetett mindennek a legjobban: Simicska Lajos.

Előrehozott választás 2016-ban?

Miként arra az Origo által megkérdezett szakértők is utaltak, a veszprémi győzelem önbizalmat adott az ellenzéknek. Olyannyira, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) már előrehozott választásokat emlegetett – akár már 2016-ra.

Az MSZP nem ment ilyen messzire: Tóbiás József pártelnök csak annyit mondott értékelőjében, hogy új társadalmi együttműködés példája volt a veszprémi választás. A harmadik legjobb eredményt elért Jobbik olvasatában is megbukott a Fidesz, a Liberálisok pedig a Fidesz uralmának további bontását sürgették.

Az ellenzék nagyon keveset nyert

Török Gábor elemző szerint Veszprém egyik tanulsága, hogy a kormánypárt helyzete, megítélése láthatóan rosszabb annál, amit az elmúlt hetekben gondoltak róla. Vasárnapi Facebook-bejegyzésében a politológus úgy fogalmaz: "A kormánypártok győzelmi reményét ma már csak az ellenzék megosztottsága és gyengesége biztosítja, ha ez változik (legalább a szavazók szintjén – mint ma láttuk), a mostani támogatottság mellett az új választási rendszer egy parlamenti választáson egyharmad közelébe zsugorítaná a Fidesz–KDNP frakcióját."

Ugyanakkor Török szerint az ellenzék nagyon keveset nyert, hitelessége nem javult. A Fidesz kezéből ugyan kiütötte a kétharmadot, de a mandátumot csak a Fidesszel szembeni ellenérzés és a valódi támogatók elrejtése hozta. Ha a győztes "független" jelölt a baloldali pártok színeiben indult volna, nem biztos, hogy nyerhetett volna – írja Török Gábor.