A Századvég Simicska sajtóját okolja a veszprémi vereségért

veszprém választás riport
Vágólapra másolva!
Elsősorban a kormánypárt táborának bizonytalanságát mutatja a Fidesz veszprémi veresége a Századvég elemzése szerint. Lánczi Tamás hozzáteszi: a kormánypárt nem tudta mozgósítani korábbi szavazóit, sokan „háttérbe vonultak”, és a médianyomás is nagy a kormányon.
Vágólapra másolva!

A veszprémi választás eredménye elsősorban a jobboldalról szól, a jobboldalnak üzen; nem a politikai piac átrendeződését, hanem a kormánypárt táborának bizonytalanságát mutatja; a Fidesznek bőven elegendő ideje van, hogy esélyt teremtsen egy újabb jobboldali választási győzelemre – egyebek mellett ezeket a megállapításokat tartalmazza a Századvég Intézet elemzése.

A veszprémi választás nem hivatalos végeredménye Forrás: Origo

Elfáradtak a kormánypárti szavazók

A négyéves kormányzati ciklusok első felében természetes módon megjelenő bizonytalanság oldása csak a választókra történő odafigyeléssel történhet, akár nehéz politikai döntésekről, akár terhelt média környezetről van is szó – áll a Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője által jegyzett dokumentumban.

A veszprémi eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz nem tudta mozgósítani korábbi választóit, akiknek nagyjából fele otthon maradt, s ugyanez történt a Jobbikkal is; ez azt mutatja, hogy az elfáradt vagy éppen bizonytalan kormánypárti választók nem vándoroltak át tömegesen a radikális párthoz – jegyzi meg Lánczi Tamás.

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt a várakozásokhoz képest is könyedén nyert Forrás: MTI/Nagy Lajos

Nem növekedett a baloldali tábor

A Századvég vezető elemzője hangsúlyozza: a körzetben a politikai piac, a pártok erőviszonyai valójában nem rendeződtek át. Szerinte a kutatások azért nem jelezték előre a későbbi eredményt, mert másra vonatkoznak: egy potenciális országos választásra (és természetesen nem Veszprémre, nem időközire).

Hozzáteszi: a baloldal jól mozgósította választóit és egy független jelölttel – a teljes felnőtt népesség 19 százalékának támogatását elnyerve – a tíz hónappal ezelőttihez képest 862 plusz voksot szerzett; itt sem jelentek meg tömegesen „csalódott" Fidesz-szavazók, egészében nem növekedett a baloldali tábor.

Némedi Lajos súlyos vereséget szenvedett Forrás: MTI/Nagy Lajos

Lánczi Tamás a választás üzeneteként említi, hogy a Fidesz választóinak egy jelentős része „háttérbe vonult”, azaz nem áll ki a kormánypárt mellett, ami nem korlátozódik a szóban forgó egyéni körzetre.

Médianyomás

A GDP ismét nő, a munkanélküliség csökken, az államháztartás makroállapota kedvező – említi meg, hozzátéve, a Fidesz-szavazók távolmaradása mögött nem primer gazdasági okok, nem a kormány teljesítményével való elégedetlenség áll, hanem egy olyan bizonytalanság, ami csak részben köszönhető az elmúlt hónapok vitákat kiváltó politikai intézkedéseinek.

Lánczi Tamás: A jobboldalnak üzen a veszprémi eredmény Fotó: Bielik István - Origo

Legalább ilyen arányban okolható a kormánnyal szemben megfogalmazódó, óriási méreteket öltő médianyomás, amelyben tevékeny részt vállal a Fidesz-választók orientációs pontjaként működő Hír Televízió és a Magyar Nemzet is (Az említett sajtótermékek Simicska Lajos érdekeltségébe tartoznak). A szavazók körében ez korábban nem tapasztalt orientációs zavart generált – fogalmaz.

Simán győzött Kész

A vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a szavazatok 42,66 százalékával. Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott.

Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.