Szabadultak a gyermekkínzással vádolt szülők

Budapest, 
Szegedi Gyöngyvér bírónő (b3) felolvassa az ítéletet K. Rudolf és felesége büntetőperén, amelyet nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncsel
Budapest, 2015. február 24. Szegedi Gyöngyvér bírónő (b3) felolvassa az ítéletet K. Rudolf és felesége büntetőperén, amelyet nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tárgyalnak a Budapest Környéki Törvényszéken 2015. február 24-én. A bíróság háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket. Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította, a büntetést letöltöttnek tekinti. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Csak kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek elsőfokon a bíróság azt a szigetszentmiklósi házaspárt, akiket korábban szexuális zaklatással, gyerekeik rendszeres kínzásával is vádoltak. A páros szabadlábra került, mivel kétéves büntetésüket már előzetesben letöltötték.
Vágólapra másolva!

Nem állt meg a szexuális erőszak vádja a szigetszentmiklósi családdal szemben, akiknek ügye még bombaként robbant 2013 nyarán.

Mocsok és pedofília

A hatóságok nem adtak ki információt az ügyről, az ügyet megtaláló Blikk mégis a vádiratot idézte, ami szerint az apa és anya patkányokat, ürüléket etetett három gyermekével, pornófilmet néztek és rendszeresen fajtalankodtak is velük.

Két évet kaptak, de már korábban leülték a veszélyeztetés miatt elítélt szülők Forrás: MTI/Marjai János

Nem állt meg a zaklatás vádja

A Pest megyei Főügyészség folytatólagosan elkövetett szexuális erőszakkal és kiskorú veszélyeztetésével vádolta az apát és az anyát - fejenként összesen 20 év fegyházat is kaphattak volna, ha vádpontok beigazolódnak, de a Budapest Környéki Törvényszék keddi, első fokú ítéletében csak a veszélyeztetést látta bizonyítottnak.

Ez is bűn

Ez is súlyos bűntettnek minősül, hiszen a gyerekek minősíthetetlen állapotok között nőttek fel: penészes ételeket kaptak enni, nem fürdették őket, környezetük koszos volt, a szülők pedig keményen dolgoztatták is őket a háztartás körül.

A házaspárt a súlyos, magatartási problémákat okozó veszélyeztetés miatt két év börtönbüntetésre ítélték- mégis szabadulhattak, hiszen a büntetési tételt már korábban, előzetes letartóztatásban letöltötték.

Elhanyagolták, de nem molesztálták

A gyerekeket először egy munkahelyi-szervezeti pszichológus hallgatta meg. Ő beszélt aztán a sajtóban elterjedt szexuális zaklatásról is, pedig nem volt kompetenciája ennek megítélésére - mondta el az Origónak Koszta János, a törvényszék szóvivője.

Hozzátette, a Budapest Környéki Trövényszék később mentálhigiénés-klinikai pszichológust, majd egy egész szakértői csoportot is felkért a gyerekek vizsgálatára, és nem találták jelét szexuális erőszaknak, zaklatásnak, ahogy rendszeres veréseknek sem. Abban ugyanakkor a szakértők is egyetértettek, hogy az elhanyagoló, esetenként bántalmazó szülői hozzáállás viszont komoly, és nehezen gyógyuló lelki sebeket okozott a gyerekeknél.

A szigetszentmiklósi házaspár férfi tagja. A gyerekeket nyomorban, penészes ételeken tartották, nem is fürdették őket Forrás: MTI/Marjai János

Többen is mulasztottak

A gyerekek veszélyeztetése már a kétezres évek elejétől fennállt (a legidősebb fiú 2000-ben született). Az ügyből mégis csak az után lett országos botrány, hogy a három gyerek 2012-ben nevelőszülőkhöz került. Az elítélt párnak további négy gyereke született, őket is az idősebb testvéreket nevelő család fogadta be.

A késlekedés miatt felmerült a hatóságok és gyermekvédelmi szervek felelőssége is. Az alapvető jogok biztosa megállapította, a szakemberek sem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni a családból a gyerekeket, az illetékes szervezetek között pedig nem volt érdemi együttműködés.

Székely László arra is kitért, hogy gyerekekkel kapcsolatban álló, védelmükre hivatott és köteles szervek és hatóságok(már 2005 májusában elrendelték ugyan a gyerekek védelembe vételét, ám valódi segítséget nem nyújtottak nekik.

A Pest megyei Főügyészség fellebbezett, fegyházbüntetést szabnának ki a szigetszentmiklósi párra Forrás: MTI/Marjai János

Navracsics közbelép

A sajtó szintén gyermekvédelmi ellátó rendszer passzivitásáról, tehetetlenségéről, sőt, hárításáról írt. Az ügyben végül Navracsics Tibor akkori igazságügyi és közigazgatási miniszter lépett: a Pest megyei Kormányhivatal vizsgálatának végén fegyelmi eljárás indult a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője ellen, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentettek.

Zárt ajtók mögött

A téma érzékenysége, az áldozatok jogainak védelme miatt a szigetszentmiklósi házaspár ügyét végig zárt ajtók mögött tárgyalta a Budapest Környéki Törvényszék, csak az elsőfokú ítélethirdetést tették nyilvánossá. Az ítélettel kapcsolatban a Pest megyei Főügyészség fegyházbüntetés kiszabásáért fellebbezett.