Szijjártó Péter menesztése marhaság

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Kormányülésen védte meg külügyminiszterét Orbán Viktor - értesült miniszterelnökségi forrásból az Origo.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a kabinet mai ülésén állítólag szokatlan szavakkal beszélt Szijjártó Péter esetleges távozásáról és a Külgazdasági és Külügyminisztérium két tárcára való szétválasztásáról. Forrásunk szerint marhaságnak minősítette azokat.

Minden marad a régiben

A miniszterek előtt a kormányfő világossá tette, hogy elégedett Szijjártó Péterrel, a külügyminiszter a poszján marad, és szóba sem került a tárca személyi vagy szerkezeti átalakítása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter széke biztosnak látszik Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Diplomáciai források is azt jelezték az Origónak, hogy a sajtóhírekkel szemben nem számítanak nagy változásokra, sem Szijjártó esetleges távozására. Azért sem - mondták -, mert Szijjártó továbbra is Orbán szűk, bizalmi köréhez tartozik.

Értekezlet, furcsa időben

Ha a külügyi- és külgazdasági tárca struktúrájában, illetve a miniszter személyében nem is lesz változás, valamilyen változtatást mindenképpen jelez, hogy márciusra a hírek szerint nagyköveti értekezletet hívnak össze Budapesten.

Orbán Viktor a tavaly nyári külképviselet-vezetői értekezleten Forrás: Bielik István

Erről diplomáciai forrásaink azt mondták, hogy a tavaszi időpont szokatlan, sőt példa nélküli, mert az ilyen értekezleteket mindig nyáron tartják - ahogy tavaly is. Regionális - uniós vagy távol-keleti - értekezleteket tartottak már év közben is külföldön, de teljes körű nagyköveti értekezleteket eddig még nem.