Összeszámolja a kormány a lakásokat

népszámlálás
Budapest, 2011. október 1. Népszámlálóbiztos egy háromgyerekes budapesti családnál segít a kérdőívek kitöltésében. Megkezdődött a népszámlálás, 2011. október elsejétől október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, és számlálóbiztosok is járják az országot. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
„Kis népszámlálást” akar tartani a kormány 2016 októberében. Az erről szóló előterjesztést Lázár János nyújtotta be a Parlamentnek. 
Vágólapra másolva!

A mikrocenzust a 2011-es előző és a 2021-ben esedékes következő népszámlálás félidejében tartanák a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a népszámlálásra azért van szükség, hogy a döntések előkészítéséhez adatokat nyerjenek az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokról.

A népszámlálásról szóló előterjesztést Lázár János nyújtotta be Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Tíz százalékot kérdeznek

A cenzusban csak a lakosság tíz százaléka venne részt, ők választhatnak az internetes adatszolgáltatás, vagy a személyes interjú között.

A népszámlálás során össze kell írni a mintába kiválasztott valamennyi lakott, üres vagy nem lakás céljára használt lakást, a lakott üdülőket, a lakott egyéb lakóegységeket és a közösségi éjszakai elhelyezést nyújtó intézeteket, valamint az ezekben élő embereket.

Utoljára 2011-ben volt nagy népszámlálás Magyarországon. Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A külföldön élőkre is kíváncsiak

Utóbbiak közül az összeírt lakásban, intézetben életvitelszerűen élő magyar állampolgárokat, beleértve az átmenetileg külföldön tartózkodókat is, függetlenül attól, hogy be vannak-e jelentve adott címre; az összeírt lakásban, intézetben élő külföldi állampolgárokat, ha három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak Magyarország területén, valamint az érintett körbe tartozó lakásban, intézetben élő hontalanokat.