Wittinghoff: Nevetséges, hogy a Fidesz be akar perelni

Wittinghoff Tamás; Pápai Mihály; Szabó István; Kovács Péter Budapest, 2014. december 18.
Szabó István (Fidesz-KDNP), a Pest Megyei Közgyűlés elnöke (b) Pápai Mihály (Fidesz-KDNP), Gyál polgármestere, a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás (FAÖT) e
Budapest, 2014. december 18. Szabó István (Fidesz-KDNP), a Pest Megyei Közgyűlés elnöke (b) Pápai Mihály (Fidesz-KDNP), Gyál polgármestere, a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás (FAÖT) elnöke (b2) és Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke (b3) a társulás kibővített ülésén a gyáli polgármesteri hivatalban 2014. december 18-án. Előzetes hatástanulmány, valamint szakmai és társadalmi egyeztetés hiányában a fővárosi agglomerációs települések és Budapest érintett kerületeinek képviselői elutasítják a kormány azon tervét, hogy a Budapestre befutó autópályák körgyűrűn belüli részei, valamint az M0 egyes szakasz fizetőssé váljanak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nevetségesnek tartja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, hogy a helyi Fidesz beperelné a kommunizmus bűneinek tagadásáért. 
Vágólapra másolva!

"Pereljenek be, ha nincs jobb dolguk" - így reagált az Origo kérdésére Budaörs polgármestere arra, hogy a helyi Fidesz a kommunizmus bűneinek tagadásáért beperelné őt. Wittinghoff Tamás szerint a Fidesz provokált az egyperces néma felállással.

Volt, vagy nem volt?

Nagy Sándor András, a Fidesz budaörsi szervezetének elnöke előzőleg közölte: az önkormányzat szerdai testületi ülésén a Fidesz kezdeményezte, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából egyperces néma tiszteletadással adózzanak, ám erre Wittinghoff nem volt hajlandó, és kijelentette: "nem volt kommunizmus Magyarországon".

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere Forrás: MTI

A Fidesz közlését nevetségesnek nevezte Wittinghoff Tamás, aki szerint nem egészen így zajlottak az esmények. A költségvetés tárgyalása előtt, előzetes egyeztetés nélkül vetették fel ezt a fideszesek - emlékeztetett a polgármester. Az ilyen azonnali lépést nemrég a fideszes Kövér László bírálta a Parlamentben, amikor a szocialisták javasoltak tiszteletadást az elhunyt Schweitzer József főrabbinak.

Továbbá az egyperces néma felállást kezdeményező fideszesek a kommunizmus mai haszonélvezőit is emlegették, és innentől kezdtek vitába bonyolódni - mondta a polgármester. "Visszakérdeztem, hogy kire gondolnak: Szűrös Mátyásra vagy Pozsgay Imrére?". Azt is mondta, kifejtette az ülésen, hogy szerinte Magyarországon volt olyan időszak, amit kommunizmusnak neveztek és ennek több fázisa volt, de "klasszikus kommunizmus" szerinte nem volt.

Wittinghoff szerint éppen azt kívánta elkerülni, hogy egy előzetes egyeztetés nélküli téma kapcsán elkezdődjön a polémia a testületi ülésen. Az emlékezésnek van létjogosultsága, de nem úgy és nem akkor a testületi ülésen - tette hozzá.

Angyalföldön is botrány volt

Az Origo is beszámolt róla, hogy nemrég a XIII. kerületi önkormányzat testületi ülésén a jobbikos Benke László nem állt fel, amikor mindenki a kerület díszpolgárára, az elhunyt Schweitzer Józsefre emlékezett. A képviselőtestület ezért nyilatkozatban szólította fel lemondásra a jobbikos képviselőt.