Itt a tavasz – Somogyba megérkeztek az első gólyák

ÁLLAT gólya gólyafészek madár ÁLLAT gólya gólyafészek madár Magyargéc, 2014. június 11.
Fehér gólya (Ciconia ciconia) száll fel fészkéről Magyargécen 2014. június 11-én. Elkezdődött a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Gólya Road Show 20
Magyargéc, 2014. június 11. Fehér gólya (Ciconia ciconia) száll fel fészkéről Magyargécen 2014. június 11-én. Elkezdődött a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Gólya Road Show 2014 című országos gólyafészek-felmérési és gyűrűzési programja. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Somogysámsonban már nagyon várták Lajcsit; a gólya két éve él a faluban.
Vágólapra másolva!

Március helyett már most megérkeztek az első gólyák Somogyba. Lajcsi olyan korán érkezett, hogy az élelmezéséről egyelőre a helybélieknek kell gondoskodniuk. Kedvence a csirkezúza – számolt be a sonline.hu.

Fehér gólya Magyargécen Forrás: MTI/Komka Péter

Tavaly pár nappal korábban, már február közepén hírt adott az Origo arról, hogy megérkezett az első gólya Szombathelyre. Akkor iy enyhe volt az időjárás, így könnyen talált élelmet.

Egy évvel korábban szomorú véget ért viszont egy magyar gólya sorsa Egyiptomban. A Ménes névre hallgató madár lábán jeladó volt, ezért elfogták, kémkedéssel vádolták, bebörtönözték, majd elengedték, és végül megették.

Fehér gólyák egy villanyoszlopon Balatonfenyves közelében Forrás: MTI/Varga György

Az Origo arról is beszámolt korábban, hogy egyre több gólya telel át itthon. Cikkünkből kiderül, hogy e jelenség mögött milyen evolúciós stratégia állhat.