Vágólapra másolva!
A Civil Összefogás Fórum bízik benne, hogy a tervezett bojkott ellenére jönnek lengyel megemlékezők március 15-én. A Putyin-látogatás miatt mondták le Orbán korábbi lengyel híveiv a látogatást.
Vágólapra másolva!

Lengyel, magyar két jó barát továbbra is Roman Kowalski szerint. Lengyelország budapesti nagykövete a Hír Televízióban még február 25-én cáfolta, hogy fagyos lenne a viszony a két ország között. „Ott voltam Varsóban is a látogatás alatt, egy héttel korábban itt járt a lengyel külügyminiszter. Szerintem a legjobb rendben vannak a lengyel–magyar kapcsolatok” – jelentette ki.

Csizmadia bizakodik

Mindezzel kapcsolatban a Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum vezetője megköszönte a nagykövet megszólalását. Szerinte az Ukrajnában kialakult sajnálatos helyzet, melyben egyébként a V4-ekkel együtt a magyar kormány folyamatosan az Európai Unióval egyeztetett módon reagál, jól láthatóan csak pozitívan befolyásolhatja a népeink közti történelmi együttműködés jövőjét.

Csizmadia László bízik benne, hogy jönnek a lengyelek március 15-én Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Csizmadia László, aki a békemenet egyik főszervezője reménykedik abban, hogy a Magyarországon élő lengyelek, valamint mindazon lengyelországi civilek, akik fontosnak tartják a pártpolitikai érdekek nélküli fejhajtást, a március 15-i megemlékezésen részt fognak venni.

Nem jönnek

Az ügy előzménye, hogy idén nem jönnek Budapestre március 15-én Orbán Viktor lengyel szimpatizánsai. Szervezték ugyan az utat, de végül lemondták, mert az Orbán-Putyin találkozó után egy budapesti szimpátiatüntetéssel nem akartak „oroszbarátnak” tűnni.

Korábban az Origo számolt be arról, hogy Orbán Viktor Varsóban nemcsak a lengyel kormányfővel, de a volt miniszterelnökkel is találkozni szeretett volna, ám Jarosław Kaczyński – szintén a Putyin-látogatás miatt – nem volt hajlandó fogadni őt. Reagálásában Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője azonban közölte: nem terveztek és nem szerveztek találkozót Kaczyńskivel.